Foto: DELFI

Latvijas elektroenerģijas un siltumenerģijas ražotājs "Latvenergo" kļuvis par Latvijas Vēja enerģijas asociācijas biedru, informē asociācija.

AS "Latvenergo" vēja enerģētikas ražošanu ir izvirzījusi kā prioritāru, lai sasniegtu mērķi - 2030. gadā 75% enerģijas ražot no atjaunīgajiem resursiem.

"Latvenergo" Tehnoloģiju un atbalsta direktors Kaspars Cikmačs norāda, ka koncerna stratēģijā vēja elektrostaciju attīstībai sinerģijā ar esošās ģenerācijas drošu un efektīvu darbību ir augsta prioritāte. To nosaka nepieciešamība augstu elektrības cenu minimizēšanai, kas reizē arī ir iespēja samazināt ārzemju energoresursu importu. Latvija ir starp vadošajām atjaunīgo energoresursu (AER) enerģētikas īstenotājām Eiropas Savienībā, un jaunu AER izveide ir potenciāls pozīciju nostiprināšanā.

"Jauni vēja parki palīdzēs stiprināt valsts kapitālsabiedrības konkurētspēju, kā arī nodrošinās elektroenerģijas jaudu deficīta mazināšanu reģionā, izmantojot videi draudzīgas tehnoloģijas. Vēja elektrostaciju (VES) tehnoloģiju efektivitātes pieaugums, energoresursu un CO2 kvotu tirgus konjunktūras izmaiņas sniedz VES attīstības iespējas bez papildu valsts finansiāla atbalsta mehānismiem. Mērķis - 2030. gadā 75% enerģijas iegūt no atjaunīgajiem resursiem – sekmēs Latvijas virzību uz klimatneitrālas valsts statusu," uzskata Cikmačs. "Latvenergo" ir arī Eiropas vēja enerģētikas asociācijas "Wind Europe" biedrs.

"Patlaban ārējos tirgos notiekošais sašūpojis elektroenerģijas cenas arī Latvijā, nostādot neapskaužamā situācijā gan mājsaimniecības, gan uzņēmējus. Tas ir skaidrs signāls, ka daudz straujāk jāattīsta vietējos resursos balstīta enerģijas ražošana, liekot uzsvaru uz lētām, bez izmešu tehnoloģijām," teic Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs. "Valsts vadošā enerģētikas uzņēmuma pievienošanās Latvijas Vēja enerģijas asociācijai tikai vēlreiz pasvītro vēja enerģijas būtisko lomu nākotnes enerģētikā, kur vēlamies arvien vairāk izmantot elektrifikācijas sniegtās iespējas, tajā pašā laikā līdz minimumam samazinot ietekmi uz vidi."

Nāburgs stāsta, ka Latvijas Vēja enerģijas asociācija nepārtraukti meklē sadarbības iespējas ar valsts un pašvaldības pārvaldes institūcijām, lai veicinātu plānošanas stadijā esošo vēja parku projektu realizēšanu. "Pastāvīgi veicam arī skaidrojošo darbu, lai informētu iedzīvotājus par šī enerģijas veida ieguvumiem un aizstātu mītus par vēja nozari ar faktiem."

Asociācija atgādina, ka Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030. gadam paredz 800 MW vēja enerģijas jaudas uzstādīšanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!