Foto: DELFI
AS "Latvenergo" nav pamata lauzt līgumu ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) projekta konsultantu Šveices uzņēmumu "AF Colenco", biznesa portālam "Nozare.lv" pavēstīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Bariss stāstīja, ka viņa rīcība nav citas informācijas, kā vienīgi fakts, ka "AF Colenco" filiāle Latvijā ir reģistrēta "Latvenergo" amatpersonu lietā apcietinātā Andreja Livanoviča privātmājā Mārupē, un tā esot normāla situācija. Tajā pašā laikā "Latvenergo" vadītājs apgalvo, ka pēc Livanoviča apcietināšanas šāda situācija vairs nav normāla, tāpēc viņš ieteicis "AF Colenco" pārreģistrēt savu darbību Latvijā.

Tajā pašā laikā Bariss atzīst, ka viņš neredz pamatojumu lauzt inženiertehnisko konsultāciju pakalpojumu līgumu ar uzņēmumu. "Būtu riskanti mainīt konsultantu projekta vidū, tāpat līgums, kas ir noslēgts, tiek pildīts ļoti labi," apgalvoja Bariss.

Vaicāts, kā koncerns projektiem izvēlas konsultantus, Bariss stāsta, ka tiek ievērota parasta procedūra, proti, tiek izsludināts konkurss un meklēts atbilstošākais piedāvājums.

"Katrā konkursā atšķiras dominējošais faktors, kādā veidā izvēlamies piegādātāju. Ja prece vai pakalpojums ir viegli definējami, tad noteicošais faktors ir cena, bet, ja prece vai pakalpojums nav tik skaidri definējami, tad būtisks faktors ir kvalifikācija. Katrā ziņā iepirkumu procedūrās pielietojam stingrākas prasības nekā uzliek iepirkumu likums," apgalvo Bariss.

Jau ziņots, ka Šveices uzņēmums "AF Colenco", kura filiāle Latvijā reģistrēta "Latvenergo" amatpersonu lietā apcietinātā Andreja Livanoviča privātmājā Mārupē, noliedz savu saistību ar "Latvenergo" amatpersonu lietu.

"AF Colenco" Latvijas menedžeris Peters Roks biznesa portālam "Nozare.lv" apgalvoja, ka viņa pārstāvētā kompānija nav iesaistīta nekādās nelikumīgās darbībās vai neatļautu maksājumu veikšanā.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma "Latvenergo" amatpersonu lietā apcietinājusi Livanoviču, kurš tiek turēs aizdomās par ļaunprātīgas dienesta stāvokļa izmantošanas atbalstīšanu saistībā ar konkursu par Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukciju.

Šveices uzņēmums "AF Colenco" TEC-2 rekonstrukcijas projektā darbojas kopš tā pirmsākumiem pirms sešiem gadiem, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Roks uzsvēra, ka saistībā ar izmeklēšanu "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā Latvijas tiesībsargājošās institūcijas nav vērsušās pie "Colenco" vai lūgušas kādu informāciju.

Viņš skaidroja, ka "Colenco" Latvijas filiāle reģistrēta Livanoviča privātmājā Mārupē, jo "Colenco" nav savu pastāvīgo darbinieku Latvijā vai arī biroja, tāpēc, lai risinātu administratīvos jautājumus, kompānija jau 2004.gadā noslēgusi pakalpojumu līgumu ar Livanovičam pilnībā piederošo Latvijas kompāniju "Energy Consulting", kura kopš tā laika līdz pat šim brīdim darbojas kā Šveices kompānijas aģents Latvijā.

Arī pēc Livanoviča apcietināšanas iepriekš noslēgtais pakalpojumu līgums starp "Colenco" un "Energy Consulting" nav pārtraukts, kas nozīmē, ka "Energy Consulting" turpina pildīt Šveices kompānijas uzdevumus TEC-2 projektā, kas ir vienīgais projekts, pie kura "Colenco" Latvijā pagaidām strādā.

Par izmeklēšanu un Livanoviča, kā arī vairāku "Latvenergo" amatpersonu apcietināšanu "Colenco" esot uzzinājusi vien no preses, un kompānija bijusi pārsteigta par šāda veida notikumiem, bet Roks pauda cerību, ka šie notikumi neietekmēs TEC-2 projekta tālāko virzību.

"Colenco" sniedz inženierpakalpojumus un konsultācijas "Latvenergo" par plānošanas, konstrukciju, nodošanas, garantiju, kvalitātes un citiem jautājumiem. "Colenco" izstrādāja arī TEC-2 rekonstrukcijas konkursa dokumentāciju un piedalījās pretendentu piedāvājumu izvērtēšanā.

Kā ziņots, rekonstrukcijas pirmās kārtas konkursā 2005.gadā uzvarēja Spānijas kompānija "Iberdrola", kas darbu jau paveikusi, bet otrajai kārtai izraudzīta Turcijas firma "GAMA", kurai darbi jāsāk šogad.

TEC-2 pirmās kārtas būvniecība izmaksāja 178 miljonus eiro (125 miljoni latu), bet otrajā kārtā paredzēts izlietot divreiz vairāk - 350 miljonus eiro (245 miljonus latu).

Kā ziņots, pēc KNAB lūguma tiesa apcietinājusi Livanoviču un līdzšinējos "Latvenergo" vadītājus Kārli Miķelsonu un Aigaru Meļko.

Izmeklētāji uzskata, ka "Latvenergo" amatpersonas un uzņēmējs organizētā grupā saskaņā ar iepriekšēju vienošanos īstenojuši noziedzīgi iegūtu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu lielā apmērā, izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un ieguldījumus tām piederošajos uzņēmumos. Tā rezultātā esot legalizēti ne mazāk kā 1,13 miljoni eiro (791 000 latu).

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) patlaban nav plānojusi apturēt TEC-2 rekonstrukcijas projekta virzību. Biznesa portālam "Nozare.lv" EM valsts sekretārs Juris Pūce iepriekš uzsvēra, ka izskanējusi tikai vispārīga informācija un vēl ir pāragri spriest, vai TEC-2 projektā tiešām bijuši kādi pārkāpumi.

Miķelsona advokāts Egons Rusanovs gan žurnālistiem jau atzinis, ka Miķelsonu tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas esot saistīta "ar diviem iepriekš jau publiski izskanējušiem Šveices un Turcijas uzņēmumiem".

Savukārt Pūce uzsvēra, ka EM veikusi pārbaudi un analizējusi visu iepirkumu rezultātus, un guvusi apliecinājumu, ka TEC-2 rekonstrukcijas veikšanai izvēlēts labākais un lētākais piedāvājums. Viņš arī atgādināja, ka iepirkumu procedūras veiktas stingrā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības (ERAB) uzraudzībā.

"Ja būs informācija, ka līgumi par TEC-2 rekonstrukciju noslēgti koruptīvi, EM rīkosies," solīja Pūce, piebilstot, ka patlaban EM nav nekāda pamata pārskatīt vai lauzt noslēgtos līgumus ar privātajām kompānijām, taču EM rūpīgi sekos līdzi turpmākajai procesa attīstībai "Latvenergo" lietā.

GAMA pārstāvis iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" noliedza uzņēmuma saistību ar "Latvenergo" amatpersonu lietu.

Kopumā KNAB aizturēja astoņus cilvēkus - piecus "Latvenergo" vadošus darbiniekus un trīs privātpersonas. KNAB aizturētās "Latvenergo" koncerna amatpersonas bez Miķelsona un Meļko ir AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis.

"Latvenergo" ārkārtas akcionāru sapulcē no amatiem valdē jau atsaukti Miķelsons un Meļko un par kompānijas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelts līdzšinējais vadītāja vietnieks Uldis Bariss. Līdzīgas izmaiņas gaidāmas arī "Sadales tīklā", kura akcionāru sapulce notiks pēc Jāņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!