Foto: LETA

"Latvenergo" koncerna ieņēmumi 2014.gadā bija 1,01 miljards eiro, bet peļņa - 29,8 miljoni eiro, liecina trešdien publicētie revidētie "Latvenergo" konsolidētie finanšu rezultāti par 2014.gadu.

Pērn par 35,6% sarukusi "Latvenergo" koncerna peļņa. Revidētie konsolidētie 2014.gada finanšu pārskati būtiski neatšķiras no šā gada 27.februārī publicētajiem "Latvenergo" koncerna nerevidētajiem saīsinātajiem finanšu pārskatiem.

Koncerns gada laikā investīcijās ir ieguldījis 177,6 miljonus eiro, bet ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem jeb EBITDA ir 236,8 miljoni eiro. EBITDA un ieņēmumi ir samazinājušies par attiecīgi 5% un 8% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Negatīvi rezultātus galvenokārt ietekmēja neraksturīgi zema ūdens pietece Daugavā.

"Latvenergo" koncerna ieņēmumu samazinājumu noteica izmaiņas finanšu rezultātu uzskaites principos līdz ar AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" darbības sākšanu no 2014.gada 1.aprīļa, līdz ar to koncerna peļņas vai zaudējumu aprēķinā vairs nav atspoguļojami norēķini par obligāto iepirkumu. Savukārt peļņas rādītāju kritumu noteica ievērojami mazāka Daugavas HES izstrāde, turklāt "Latvenergo "koncerna negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulēto tarifu Latvijā 2014.gadā novērtēti 48,2 miljonu eiro apmērā.

2014.gadā koncerns saglabāja elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcija Baltijas valstīs - "Latvenergo" koncerna tirgus daļa ir 35% no kopējā Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus. Mazumtirdzniecības klientiem Baltijas valstīs pārdotas 8688 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš.

Visbūtiskākais pārdotās elektroenerģijas apjoma pieaugums ir ārpus Latvijas - Lietuvā un Igaunijā, kur tas palielināts gandrīz uz pusi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Savukārt klientu skaits kaimiņvalstīs ir palielinājies par vairāk nekā piekto daļu un 2014.gada beigās sasniedza aptuveni 34 000. Kopumā Lietuvā un Igaunijā pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedzis 3053 GWh, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apjoms Latvijā.

No 2014.gada vidus "Latvenergo" koncerns visu saražoto elektroenerģiju piedāvā "Nord Pool Spot" biržā, tādējādi vairākas reizes palielinot elektroenerģijas piedāvājumu Latvijas tirdzniecības apgabalā un nodrošinot tā lielāku likviditāti.

"Latvenergo" koncerns 2014.gadā savās ražotnēs ir saražojis 3625 GWh elektroenerģijas un 2488 GWh siltumenerģijas. No šī apjoma Daugavas hidroelektrostacijās (HES) ir izstrādātas 1925 GWh elektroenerģijas, savukārt Rīgas termoelektrostacijas (TEC) ir saražojušas 1648 GWh elektroenerģijas un 2236 GWh siltumenerģijas. Kopumā izstrādātais elektroenerģijas apjoms ir samazinājies par 25%, salīdzinot ar 2013.gadu. Elektroenerģijas izstrādes apjoms Daugavas HES salīdzinoši ar iepriekšējo gadu ir par 926 GWh jeb par 32% mazāks. To noteica neraksturīgi zema ūdens pietece Daugavā - iepriekš tā tik zema novērota vien 1976.gadā.

Ņemot vērā izmaiņas lielo koģenerācijas staciju atbalsta mehānismā, kas neparedz dabasgāzes izmaksu kompensāciju, kā arī būtisku atbalsta samazinājumu koģenerācijai līdz ar subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieviešanu no šā gada sākuma, Rīgas TEC strādāja tirgus konjunktūrā, efektīvi plānojot darba režīmu un kurināmā izmantošanu. Tādējādi Rīgas TEC izstrāde 2014.gadā bija par 309 GWh jeb 16% mazāka nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!