Foto: Shutterstock

Latvijā vairums jeb 63% iedzīvotāju uzskata, ka sarežģītākais posms biznesa uzsākšanā ir finansējuma un kapitāla piesaiste, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un kompānijas "Norstat" veiktais pētījums.

Tikmēr nepilna puse jeb 44% respondentu norāda, ka sarežģītākais posms biznesa uzsākšanā ir nodokļi un nodevas. Savukārt gandrīz trešdaļa jeb 31% iedzīvotāju par sarežģītāko posmu uzskata licences un atļaujas. Aptuveni katrs ceturtais jeb 23% cilvēku kā sarežģītāko norāda biznesa plāna sagatavošanu. Tam seko biznesa ideju ģenerēšana un formulēšana, ko minējis gandrīz katrs piektais respondents jeb 22% cilvēku.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem iedzīvotāji, kuri par savu biznesu drīzāk sapņo, uzskata, ka sarežģītākais posms ir biznesa idejas prezentēšana potenciālajiem investoriem. Tikmēr atbilde par pirmajiem aprēķiniem dominē starp cilvēkiem, kuriem ir nerealizēta biznesa ideja. Bet ideju ģenerēšanu un formulēšanu par sarežģītāko procesu uzskata cilvēki, kuriem nav nerealizētas biznesa idejas.

Kā secināts datos, respondenti vecuma posmā no 18 līdz 29 gadiem līdztekus finansējuma un kapitāla piesaistei par sarežģītu posmu min arī licenču un atļauju saņemšanu. Vienlaikus pētījuma dati uzrāda, ka vecumā no 30 līdz 69 gadiem pēc finansējuma un kapitāla piesaistes biežāk minēti nodokļi un nodevas.

Aptauja veikta LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursa "Ideju kauss" ietvaros šā gada jūnijā, intervējot 1012 Latvijas iedzīvotājus 18 – 74 gadu vecumā.

Pieteikšanās konkursam "Ideju kauss" atvērta līdz 6. septembrim.

Konkursā var piedalīties ikviens, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu un ir gatavs uzsākt uzņēmējdarbību. Trešās labākās idejas autori iegūs 3000 eiro, otrās – 5000 eiro, bet pirmās vietas laureāts iegūs 7000 eiro naudas balvu, ko nodrošina LIAA un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

"Ideju kauss" dalībniekiem, kuri iekļūs konkursa otrajā kārtā, būs iespēja pieteikties "Rīgas drosmes grantam". "Rīgas drosmes grants" piedāvā naudas atbalstu, piešķirot katram no 25 programmas laureātiem finansējumu 2000 eiro apmērā un nodrošinot sadarbību ar kādu no septiņiem Rīgā esošo augstskolu biznesa inkubatoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!