Foto: DELFI
No 7. februāra Latvijā tiek ieviestas papildu bioloģiskās drošības prasības mājputnu turēšanā, lai mazinātu augsti patogēnās putnu gripas ierosinātāja pārnešanas risku no savvaļas putniem uz mājputniem un citiem nebrīvē turētiem putniem.

Otrdien, 4. februārī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumus profilakses pasākumiem putnu gripas nonākšanai mājputnu ganāmpulkos, portālu "Delfi" informēja ZM.

Papildu biodrošības prasības mājputnu novietnēs, kas jāievēro no 7. februāra, paredz, ka tiek aizliegta mājputnu turēšana ārā, ārā esošu ūdenskrātuvju izmantošana mājputniem un ūdens piegāde mājputniem no virszemes ūdenstilpēm, pie kurām var piekļūt savvaļas putni. Tāpat aizliegta mājputnu izlaišana medījamo putnu krājumu atjaunošanai un izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, kā arī piedalīšanās izstādēs, skatēs un tirgos.

Papildus mājputnu novietnēs darbiniekiem ir nepieciešams lietot darba vai maiņas apģērbu un apavus. Darba vai maiņas apģērbu un apavus lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

Papildu pasākumu īstenošanas laiks atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas.

Kopš 2019. gada 30. decembra, kad Polijā tika konstatēts pirmais augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums, līdz šī gada 3. februārim ES dalībvalstīs ārpus Latvijas vēl ir reģistrēti 28 putnu gripas uzliesmojumi mājputnu ganāmpulkos, 1 putnu gripas uzliesmojums norobežotās platībās turētu putnu ganāmpulkā, 2 putnu gripas gadījumi konstatēti savvaļas putniem.

Putnu gripa ES dalībvalstīs ārpus Latvijas skārusi galvenokārt tādas mājputnu sugas kā vistas, zosis, pīles, pērļu vistas un tītarus. Skarto dalībvalstu kompetento iestāžu epidemioloģiskās izmeklēšanas dati liecina, ka vīrusa iespējamais izcelsmes avots ir savvaļas putni.

Šajā sezonā ir novērota augstāka vides temperatūra un mazs sniega segas biezums, nekā tas parasti ir skartajos reģionos, tāpēc daudzas savvaļas putnu populācijas nav migrējušas uz to parastajiem apvidiem dienvidu virzienā, šķērsojot Vidusjūras baseinu. Tādējādi Eiropas valstis, kuras atrodas zemākos platuma grādos tuvu skarto dalībvalstu reģioniem un kurās ir vērienīga mājputnu ražošana, var būt pakļautas lielam putnu gripas riskam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!