Foto: LETA

Latvijā faktiskais bezdarba līmenis samazinājies līdz 7,3%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, lai gan arvien vairāk pieaug spriedze atrast atbilstošus darbiniekus, pirmdienas, 9. augustā, rītā intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

Viņa atzina, ka situācija ir diezgan stabila un tipiska Latvijas darba tirgum un pašlaik NVA ir reģistrējušies nedaudz mazāk par 66 000 cilvēku. Vasarā un rudens sākumā pieaug reģistrēto vakanču skaits - arī šobrīd ir virs 20 000 reģistrētu brīvu darbavietu, tomēr krietni palielinājusies spriedze atrast piemērotus darbiniekus.

"Protams, neliela ietekme uz bezdarba līmeni ir Covid-19 krīzei, bet tā nav tik būtiska, lai par to satrauktos. Šo laika posmu mēs nevaram salīdzināt ar krīzi, kas tika piedzīvota 2008.gadā, lai gan ietekme ir uz atsevišķām nozarēm - tūrismu, ēdināšanu un viesmīlību, kuras vēl nav atguvušas to intensitāti, kāda parasti bija pirms Covid-19," stāstīja Simsone.

Tomēr kā pozitīvu tendenci Simsone atzīmēja, ka nav atkārtojusies krīzēm raksturīgā tendence, proti, NVA nav saņēmis kolektīvus atlaišanas vai uzteikumu pieteikumu, kas tiešā veidā būtu saistīti ar Covid-19, vai nodokļu politikas izmaiņām, kas stājās spēkā jūlijā. Tomēr viņa piebilda, ka situācija nepārtraukti tiek vērota un tikai pēc kāda laika varēs pateikt, cik lielu ietekmi uz nodarbinātību ir atstājušas nodokļu izmaiņas.

Tāpat viņa atzīmēja, ka jau ilgstoši vissarežģītākais Latvijas darba tirgum ir reģionālās atšķirības - ekonomiskā aktivitāte ir vienā valsts teritorijā, reģistrētā bezdarba līmenis pavisam citā, un iedzīvotāju mobilitāte ir visai zema.

Atbildot uz jautājumu, vai Covid-19 iespaidā palielinās to darbavietu skaits, ko var veikt attālināti, Simsone atbildēja, ka ir visai maz vakanču, kur darba devējs ir norādījis, ka darbs ir veicams pilnībā attālināti. Tikai nedaudz virs 1% no kopumā reģistrētajām vakancēm ir ar šādu atzīmi, bet tas pieaug.

Jau ziņots, ka NVA reģistrētā bezdarba līmenis jūnija beigās bija 7,4%, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā maija beigās.

Sieviešu vidū faktiskais bezdarba līmenis jūnijā pieauga par 0,1 procentpunktu - līdz 7,4%, savukārt vīriešu vidū faktiskais bezdarba līmenis saglabājās nemainīgs - 8,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!