Foto: LETA

Ceturtdien, 24.aprīlī, Latvija sekmīgi emitēja desmit gadu obligācijas viena miljarda eiro apmērā ar fiksēto procentu likmi 2,875% gadā, informē Finanšu ministrija.

Pieprasījums pēc Latvijas obligācijām vairāk nekā trīs reizes pārsniedza piedāvājumu.

"Šī Latvijai šogad ir jau otrā sekmīgā obligāciju izcenošana eiro valūtā, un tā apliecina mūsu valsts spēju veiksmīgi iekļauties starptautiskajos finanšu tirgos, kā arī ārvalstu investoru lielo interesi. Darījums ir veikts ļoti izdevīgā brīdī, jo Latvija ir kļuvusi par eirozonas dalībvalsti, savukārt eirozona ir atgriezusies pie izaugsmes. Tas nozīmē, ka arī investoru interese un uzticēšanās Latvijas ekonomikai aug, un veiktā emisija nodrošinās resursus, kas ļaus mums nākamajā gadā pārfinansēt Eiropas Komisijas aizdevumu," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V). 

Emisija īstenota saskaņā ar valsts aizņemšanās stratēģiju un ņemot vērā šā brīža labvēlīgo situāciju starptautiskajos finanšu tirgos, norāda ministrija.

Emisijā piesaistītos resursus plānots izmantot vispārējās finansēšanas nepieciešamības segšanai, tai skaitā 2015.gada janvārī plānotajai aizdevuma atmaksai Eiropas Komisijai 1,2 miljardu eiro apmērā, kura aizņēmuma likme bija 3,125%, kas ir augstāka nekā ar emisiju piesaistīto resursu likme.

Investoru interese par iespēju iegādāties Latvijas vērtspapīrus bija ļoti liela, sasniedzot plašu investoru līdzdalību galvenokārt no Eiropas - Vācijas, Austrijas, Šveices, Lielbritānijas, Baltijas -, kā arī no Āzijas un citiem reģioniem.

Iepriekšējā Latvijas obligāciju emisija starptautiskajos finanšu tirgos notika 2014. gada janvārī, kad tika emitētas septiņu gadu obligācijas viena miljarda eiro apmērā ar fiksēto procentu likmi 2,625% gadā.

"Delfi" jau vēstīja, ka šī gada 26.martā Latvija Eiropas Komisijai pārskaitīja miljardu eiro - daļu no 2009.gadā Latvijai izsniegtā aizdevuma.

Nākamo aizdevuma daļu – 1,2 miljardus eiro - Latvijai jāatmaksā 2015.gadā, kad jāveic arī 60 miljonu eiro pārskaitījums Pasaules Bankai. Daļu aizdevuma valsts atmaksā, emitējot obligācijas un aizņemoties finanšu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!