Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā šogad deviņos mēnešos saražotas 4216 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 6,9% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

No visas saražotās elektroenerģijas visvairāk jeb 2089 GWh saražots Daugavas hidroelektrostacijās (HES), kas ir par 53,8% vairāk nekā pērn deviņos mēnešos, kamēr mazajās HES saražotās elektroenerģijas apmērs pieaudzis par 50,1%, sasniedzot 55 088 megavatstundas (MWh).

Savukārt termoelektrostacijās - Rīgas TEC-1, Rīgas TEC-2, AS "Rīgas siltums", SIA "Juglas jauda" un SIA "Fortum Latvia" - 2020.gada deviņos mēnešos saražota elektroenerģija 1184 GWh apmērā, kas ir par 45,9% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā.

Ar biomasu šogad deviņos mēnešos saražotas 290 918 MWh elektroenerģijas, kas ir par 0,5% vairāk, koģenerācijā saražotas 222 817 MWh elektroenerģijas, kas ir par 23,3% mazāk, bet ar biogāzi saražotas 231 798 MWh elektroenerģijas, kas ir par 5,7% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Vēja elektrostacijās šogad deviņos mēnešos saražotas 128 106 MWh elektroenerģijas, kas ir par 19% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt saules elektrostacijās saražotas 1922 MWh elektroenerģijas, kas ir par 33,2% vairāk.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš šogad deviņos mēnešos Latvijā veidoja 5238 GWh, kas ir par 2,9% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Septembrī Latvijas elektroenerģijas patēriņš, izmantojot vietējos elektroenerģijas ražošanas avotus, tika nosegts 60% apmērā, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri ir par 37 procentpunktiem mazāk.

No trešajām valstīm importētās elektroenerģijas apmērs šogad septembrī veidoja 452 277 MWh, kas ir par 18,9% mazāk nekā 2019.gada septembrī. Imports no trešajām valstīm uz Baltiju var notikt vienīgi caur "Nord Pool" Lietuvas tirdzniecības apgabalu.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!