Foto: DELFI
Pasaules Bankas uzņēmējdarbības vides novērtējumā "Doing Business" 2012.gadam Latvija ierindota 21.vietā, tādejādi pakāpjoties par desmit vietām no 31.vietas 2011.gada novērtējumā, informē Ekonomikas ministrija.

Turklāt pirmo reizi šajā reitingā Latvija apsteigusi savas tuvākās kaimiņvalstis – Lietuvu un Igauniju. Igaunija ieņem 24.vietu, zaudējot pozīciju par sešām vietām (no 18.vietas uz 24.vietu), savukārt Lietuva ierindota 27.vietā, kas ir par divām pozīcijām zemāk nekā gadu iepriekš (no 25.vietas uz 27.vietu). Pasaules banka šādu reitinga pazeminājumu skaidro ar to, ka šajās valstīs nav vispār (Igaunija) vai nav pietiekamā kvalitātē (Lietuva) veiktas reformas pēdējā gada laikā, kā arī tāpēc, ka citas valstis ir veikušas nozīmīgākas uzņēmējdarbības vidi uzlabojošas reformas.

Ministrija norāda, ka Latvija jaunākajā "Doing Business" novērtējumā ierindota starp tām 12 pasaules valstīm, kas 2010. un 2011.gadā veikusi būtiskas reformas uzņēmējdarbības vides sakārtošanā. Uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija atrodas 7.vietā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, piekāpjoties Dānijai, Lielbritānijai, Īrijai, Somijai, Zviedrijai un Vācijai.

Ministrija skaidro, ka Pasaules Banka "Doing Business" pētījumā aplūko uzņēmējdarbības vidi 183 pasaules valstīs un veic tās novērtējumu 10 dažādos uzņēmuma darbības posmos, sākot no uzņēmējdarbības uzsākšanas līdz tās izbeigšanai.

Latvijas kāpums 2012.gada reitingā panākts, pateicoties reformām uzņēmējdarbības uzsākšanā, ieviešot mikrouzņēmumus, kā arī atvieglojot uzņēmumu reģistrāciju.

Latvija arī iekļauta starp tām 29 pasaules valstīm, kas, izmantojot ekonomiskās krīzes izaicinājumus, ir spējušas kardināli uzlabot/ reorganizēt maksātnespējas jautājumu regulējumu – 2010.gadā ir ieviests jauns Maksātnespējas likums, kas kopumā paredz samazināt maksātnespējas procesa ilgumu un izmaksas, kā arī paredz uzņēmumu reorganizācijas iespēju. Tāpat Latvijas pakāpšanos reitingā nodrošināja atvieglotas nekustamā īpašuma reģistrēšanas ieviešana un uzlabots elektroenerģijas pieslēguma process.

EM norāda, ka, lai gan Latvijas kaimiņvalstis atrodas salīdzinoši zemākās vietās kopējā vērtējumā, tās apsteidz Latviju atsevišķās pozīcijās: Igaunija – uzņēmējdarbības uzsākšanā, būvniecības un elektroenerģijas pieslēguma procesos, īpašuma reģistrācijā, nodokļu maksāšanā, pārrobežu tirdzniecībā; Lietuva – būvniecības un elektroenerģijas pieslēguma procesos, īpašuma reģistrācijā, nodokļu maksāšanā un līgumu izpildē.

Latvija abas pārējās Baltijas valstis apsteidz maksātnespējas un kredītu reģistra indikatoros. Visas trīs Baltijas valstis ir vērtētas vienlīdzīgi investoru tiesību aizsardzības jomā.

Ekonomikas ministrija atgādina, ka 2009.gadā tika definēts Latvijas mērķis – Pasaules Bankas "Doing Business" reitingā 2013.gadam ieņemt kādu no TOP 20 vietām. "Latvijas mērķis ir tuvākajos gados iekļūt "Doing Business" topa 20 valstu vidū, tādēļ nepieciešams apņēmīgi turpināt uzsāktās reformas, pārskatīt uzņēmējdarbību regulējošos normatīvos aktus un valsts pārvaldes sniegtos pakalpojumus, un novērtējot to efektivitāti, īstenot uz tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā vērstus pasākumus, tādējādi veidojot konkurētspējīgu Latvijas uzņēmējdarbības vidi pasaules mērogā," jaunākos Pasaules Bankas pētījuma rezultātus komentē ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Kā neatliekamus un vistuvākajā laikā risināmus uzdevumus Ekonomikas ministrija saredz jaunā Būvniecības likuma pieņemšanu un investoru tiesību aizsardzībai normatīvo aktu regulējuma pilnveidošanu, kā arī uzņēmumu tiešsaistes reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā nodrošināšanu ar 2012.gada 1.maiju.

Tāpat ir jāturpina darbs pie elastdrošības principa stiprināšanas darba tiesiskajās attiecībās (rādītājs tiks iekļauts Doing Business 2013.gada pētījumā), komercstrīdu risināšanas instrumentu uzlabošana un ar nodokļu nomaksu saistīto procedūru uzlabošanu.

Kampars norāda, ka Doing Business indekss aptver tikai daļu no konkurētspēju ietekmējošajiem faktoriem, tāpēc nepieciešamas reformas un investīcijas izglītības kvalitātes nodrošināšanai, tiesu varas un valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanai, infrastruktūras kvalitātes paaugstināšanai, tāpat jāveicina apjomīgākas privātās un publiskās investīcijas pētniecībā un attīstībā – visi šie aspekti ir nozīmīgi uzņēmēju produktivitātes un tautsaimniecības konkurētspējas paaugstināšanai. Ekonomikas ministrija uzsver, ka no visu minēto reformu īstenošanas kvalitātes un ātruma ir atkarīga turpmāka Latvijas ekonomikas attīstība un konkurētspēja.

"Veiktās reformas Latvijas uzņēmējdarbības vides pilnveidē attaisnojušās – Pasaules Bankas skatījumā Latvija komercdarbībai kļuvusi par pievilcīgāko Baltijā," norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, uzsverot, ka iesāktais konsekventi turpināms; būtiski uzlabojumi nepieciešami nodokļu politikas, būvniecības procesu atvieglošanas un starptautisko investoru aizsardzības jomās.

"Raugoties uz kaimiņvalstīm reitinga kontekstā ļoti uzskatāmi redzams, ka apstāties uz vietas nozīmē slīdēt lejup," uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs, skaidrojot, ka pozitīvu pārmaiņu trūkums uzņēmējdarbības vides pilnveidē Igaunijā pat tikai viena gada laikā "izsviedis" valsti no "Doing Business" reitinga pirmā divdesmitnieka. "Priecē tas, ka ar reformām neesam palikuši uz vietas un Latvija jau vairākus gadus pēc kārtas reitingā spējusi pakāpties," norāda Endziņš.

"Komercdarbības vides un līdz ar to vispārējā dzīves līmeņa uzlabošanai Latvijā ļoti būtiski ir reformēt jomas, kurās Pasaules Bankas skatījumā neesam konkurētspējīgi un pozīcijas arvien zaudējam," uzsver Endziņš, papildinot, ka tās ir nodokļu politika, kurā Latvija par trim vietām gada laikā zaudējusi pozīcijas (2012.gada reitingā ieņem vairs tikai 67.vietu), būvatļauju izsniegšana (2012.gadā - 112.vieta) un starptautisko investoru aizsardzība (nākamgad 65.vieta).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!