Foto: AFP/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas (OIE) sertifikātu, kas apliecina, ka Latvija ir brīva no klasiskā cūku mēra (KCM), portālu "Delfi" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Šādu atzinumu ir sniegusi starptautiska OIE ekspertu komisija, ņemot vērā Latvijas paveikto KCM ierobežošanā un apkarošanā. KCM Latvijā tika konstatēts pirms septiņiem gadiem - 2012. gada rudenī vispirms meža un pēc tam arī mājas cūkām, tomēr visstraujāk slimība izplatījās tieši meža cūku populācijā, tāpēc lielākā uzmanība KCM apkarošanā tika veltīta slimības ierobežošanai meža cūku vidū.

Pateicoties intensīvai meža cūku vakcinācijai, pēdējos četros gados Latvijā nav konstatēts neviens meža cūku saslimšanas gadījums ar KCM. Gan nomedītās, gan mirušās meža cūkas, it īpaši Latvijas austrumu pierobežā, joprojām tiek laboratoriski izmeklētas, lai gūtu pārliecību, ka slimība Latvijā nav nonākusi atkārtoti.

Latvijā gan saglabājas Āfrikas cūku mēris (ĀCM).

Jau ziņots, ka PVD inspektori nesen konstatējuši piecus jaunus Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā. Saslimšana ar ĀCM konstatēta pa vienai mežacūkai Jaunpils novada Jaunpils pagastā, Jēkabpils novada Ābeļu pagastā, Saldus novada Pampāļu pagastā, Strenču novada Jērcēnu pagastā un Talsu novada Ķūļciema pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 170 mežacūkām 45 novadu 95 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!