Foto: LETA
Latvijā - tāpat kā Bulgārijā - janvārī salīdzinājumā ar 2015.gada pirmo mēnesi patēriņa cenas saruka par 0,3%, kas ir trešā zemākā deflācija Eiropas Savienībā (ES), liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ceturtdien publiskoti dati.

Mazāka deflācija janvārī salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn reģistrēta vien Horvātijā (-0,2%) un Grieķijā (-0,1%).

Saskaņā ar "Eurostat" datiem lielākā gada deflācija blokā janvārī reģistrēta Polijā (-1,7%), Rumānijā (-1,5%), Kiprā (-1,1%) un Slovēnijā (-0,8%).

Kopumā desmit ES dalībvalstīs janvārī gada izteiksmē reģistrēta deflācija, 16 valstīs bijis patēriņa cenu kāpums, bet Īrijā un Somijā patēriņa cenas saglabājās pagājušā gada janvāra līmenī.

Lielākā inflācija ES gada izteiksmē janvārī tika reģistrēta Beļģijā (+1,8%), Austrijā (+1,4%), Zviedrijā (+1,3%), Ungārijā (+1,0%), Maltā (+0,8%), kā arī Portugālē un Lietuvā (abās valstīs +0,7%). Zemākā gada inflācija janvārī ES bijusi Igaunijā (+0,1%), Nīderlandē (+0,2%), kā arī Lielbritānijā un Francijā (abās valstīs +0,3%).

ES patēriņa cenas janvārī gada izteiksmē pieauga par 0,2%, kas bija tikpat liels pieaugums kā decembrī. 2015.gada janvārī gada deflācija ES bija 0,5%. Eiro zonā janvārī reģistrēta inflācija 0,3% pretstatā 0,2% decembrī. Pērn janvārī gada deflācija eiro zonā bija 0,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!