Foto: Pixabay

Rīga, 3.aug., LETA. Mazumtirdzniecības apmērs Latvijā šogad jūnijā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, palielinājies par 3,2%, kas ir nedaudz straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) kopumā, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" ceturtdien publiskotie dati par 23 bloka dalībvalstīm.

Straujākais mazumtirdzniecības apmēra pieaugums jūnijā gada salīdzinājumā bijis Slovēnijā (+10,2%), Horvātijā (+8,2%) un Slovākijā (+8,1%). Igaunija mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā bijis par 4% lielāks nekā šajā mēnesī pērn, bet Lietuvā pieaugums bijis 2,6%.

Vienlaikus mazākais mazumtirdzniecības apmēra pieaugums jūnijā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn reģistrēts Ungārijā (+1,2%) un Beļģijā (+2%). Dānijā mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā saglabājās pagājušā gada attiecīgā mēneša līmenī, bet no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati, vienīgais samazinājums reģistrēts Luksemburgā (-25,8%, statistiķi gan norāda, ka lielais kritums daļēji saistāms ar metodoloģijas maiņu).

Gan ES valstīs kopumā, gan eirozonas dalībvalstīs mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā, salīdzinot ar 2016.gada sesto mēnesi, palielinājies par 3,1%. Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs ES maijā kāpis par 0,4%, bet eirozonas valstīs - par 0,5%.

Mēneša izteiksmē jūnijā mazumtirdzniecības apmērs pieaudzis 15 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, septiņās valstīs reģistrēts kritums, bet Zviedrijā mazumtirdzniecības apgrozījuma apmērs saglabājusies nemainīgs.

Straujākais mazumtirdzniecības apmēra kāpums jūnijā salīdzinājumā ar maiju bijis Horvātijā (+5,8%), Portugālē (+2,4%) un Slovēnijā (+1,7%). Igaunijā - tāpat kā Vācijā - mazumtirdzniecība šajā periodā pieaugusi par 1,1%.

Savukārt lielākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums jūnijā mēneša izteiksmē reģistrēts Lietuvā (-1,7%), Latvijā (-0,8%) un Bulgārijā (-0,5%).

Dati nav pieejami par Čehiju, Grieķiju, Itāliju, Kipru un Nīderlandi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!