Foto: Pixabay

Latvija kļūst par arvien iecienītāku konferenču un kongresu norises vietu Baltijas un Skandināvijas reģionā - jaunākie apkopotie statistikas dati rāda, ka šogad pirmajā ceturksnī viesnīcas apkalpojušas 234 600 ārvalstu viesu, kas savukārt devis labumu gan tūrisma un viesmīlības nozarei, gan Latvijas ekonomikai kopumā, norāda biznesa pasākumu rīkošanas eksperti.

"Rīga ir reģionāls biznesa pasākumu centrs, kas spēj sniegt pasaules līmeņa kvalitāti. Konferencēs un citos lietišķajos pasākumos arvien vairāk izmantojam arī jaunās tehnoloģijas, kas ļauj uzdot jautājumus sociālajos tīklos, veicina kontaktu apmaiņu un rosina diskusijas," skaidro pasākumu organizēšanas aģentūras "BIG event" vadītāja Solvita Ķieģele.

Tā kā Rīgā var piedāvāt augstu pakalpojumu kvalitāti par samērīgu cenu un ar nevainojumu infrastruktūru, konferenču, kongresu un korporatīvo pasākumu rīkotāju tirgus Rīgai kļūst arvien nozīmīgāks, piebilda "BIG Event" vadītāja.

"Provizoriskie novērojumi un ekspresaptaujas viesnīcu vidū liecina - šā gada pirmā puse bija piesātināta ne tikai ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē pasākumiem, bet arī ar dažādām konferencēm, kas tieši vai netieši saistītas ar prezidentūru. Turklāt sešos pirmajos mēnešos Latvijas galvaspilsētā norisinājās vairākas citas no prezidentūras neatkarīgas konferences un korporatīvie pasākumi," komentēja nodibinājuma "Live Rīga" mārketinga un komunikācijas direktors Aigars Smiltāns.

No kopējā ārvalstu viesu skaita Rīga pirmajos trijos mēnešos uzņēma 83,5% jeb 195 890 viesus. Uzsākot Latvijas prezidentūru ES Padomē, vairāk nekā divas reizes pieauga viesu skaits no Beļģijas (par 141%). Palielinājās arī viesu skaits no Apvienotās Karalistes (par 49,3%), Dānijas (38,2%), Nīderlandes (36,7%) un Francijas (32,8%).

Pēc Smiltāna teiktā, arī nākotnes perspektīvas šķiet pozitīvas, jo Rīga spēj veiksmīgi konkurēt ar Skandināvijas valstu galvaspilsētām, sniedzot vienus un tos pašus pakalpojumus vienlīdz augstā kvalitātē, bet par zemāku cenu.

Pakāpeniski augļus sāk dot arī pēdējos gados Rīgas īstenotās kampaņas Eiropā, kuru nolūks ir popularizēt Latvijas galvaspilsētu kā iespējamu lietišķo pasākumu galamērķi.

"Šie pasākumi uz Rīgu atved arvien jaunas konferences, kongresus un korporatīvos pasākumus no ārvalstīm. Šeit jāuzteic arī vairāku galvaspilsētas un Jūrmalas viesnīcu un uzņēmumu aktivitātes, kas palīdz veicināt Rīgas atpazīstamību kā iespējamu konferenču, kongresu un korporatīvo pasākumu galamērķi," klāstīja "Live Rīga" pārstāvis.

Paužot gandarījumu, ka tā dēvētais konferenču tūrisms Rīgā un Latvijā turpina attīstīties, Ķieģele atzina, ka šīs jomas attīstībā jāiegulda lielas investīcijas, taču tā ir ļoti perspektīva nozare, kas veicina visas valsts ekonomikas attīstību.

Konferenču, kongresu vai citu biznesa pasākumu dalībnieki uzturas valstī vismaz divas dienas, kuru laikā izmanto viesnīcu, transporta un ēdināšanas pakalpojumus. Līdztekus tam lietišķie tūristi nereti dodas apskatīt kultūrvēsturiskas vietas un apmeklē izklaides pasākumus, kas viņiem var radīt interesi par Latviju kā par valsti, kurā atgriezties vēlreiz - jau kā privātajam tūristam, rezumēja "BIG Event" vadītāja.

"BIG Event" ir pilna servisa pasākumu organizēšanas aģentūra, kas Latvijas tirgū darbojas piecus gadus. Šajā laikā ir īstenoti vairāk nekā simt ambiciozi un sabiedrībā pazīstami projekti, piemēram, "LMT Digital", "Enerģētikas forums", "Sieviete biznesā", kopā ar daudziem nozares spēlētājiem iniciēta biznesa tehnoloģiju platforma "BiSMART" un citi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!