Foto: Shutterstock

Mazumtirdzniecības apmērs Latvijā šogad septembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, palielinājies par 4,9%, kas ir krietni straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" otrdien publiskotie dati par 24 bloka dalībvalstīm.

Vienlaikus straujākais mazumtirdzniecības apmēra pieaugums šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri starp ES valstīm bijis Rumānijā (+14%), seko Malta (+9,8%), Īrija (+8,2%), Slovākija (7,4%) un Slovēnija (+7%). Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī bijis par 2,1% lielāks nekā attiecīgajā mēnesī pērn, bet Igaunijā pieaugums bijis 1,6% apmērā.

Savukārt mazākais mazumtirdzniecības apmēra pieaugums šogad septembrī salīdzinājumā ar 2016.gada septembri reģistrēts Austrijā (+0,7%).

Tajā pašā laikā no ES dalībvalstīm, par kurām ir pieejami dati, mazumtirdzniecības apmērs minētajā laika periodā samazinājies vien Luksemburgā (-25,3%).

ES valstīs mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī, salīdzinot ar 2016.gada septembri, palielinājies kopumā par 3,5%, bet eirozonā - par 3,7%. Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi šogad septembrī mazumtirdzniecības apmērs ES pieaudzis par 0,3%, bet eirozonā - par 0,7%.

Mēneša laikā mazumtirdzniecības apmērs palielinājies 19 ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati, bet piecās valstīs reģistrēts kritums - Apvienotajā Karalistē (-2,2%), Horvātijā (1,9%), Lietuvā (-1%), Latvijā (-0,6%) un Slovēnijā (-0,3%).

Savukārt lielākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums mēneša laikā reģistrēts Īrijā (+1,4%), Dānijā un Luksemburgā (abās valstīs +1,3%), kā arī Francijā (+1,2%).

Igaunijā mazumtirdzniecība šajā periodā pieauga par 1%.

Dati nav pieejami par Čehiju, Grieķiju, Kipru un Nīderlandi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!