Foto: LETA
Lai gan Latvijā 2010.gadā no atjaunojamo energoresursu saražotās elektrības īpatsvars kopējā patēriņā par 0,8% atpalika no ES direktīvā noteiktā mērķa, Latvijā "zaļās enerģijas" īpatsvars ir viens no lielākajām ES un valsts iestādes darījušas visu, lai to veicinātu, tāpēc valdība uzskata, ka Latvija ir apzinīgi pildījusi savu dalībvalsts pienākumu.

Valdības otrdien izskatītajā Ekonomikas ministrijas ziņojumā norādīts, ka elektroenerģijas, kas ražota no atjaunojamiem energoresursiem (AER), procentuālais īpatsvars bruto nacionālajā elektroenerģijas patēriņā 2008. gadā bija 41,2%, 2009. gadā – 49,2%, 2010. gadā – 48,5%, par 0,8% atpaliekot no ES direktīvā noteiktā.

2010. gadā Latvijas bruto nacionālais elektroenerģijas patēriņš bija 7500 gigavatstundas (GWh), kas, salīdzinot ar 2008.gadu, ir samazinājies par 294 GWh. Elektroenerģijas, kas ražota no atjaunojamiem energoresursiem, apjoms Latvijā 2010.gadā bija 3635 GWh, kas savukārt ir pieaudzis no 3212 GWh 2008.gadā.

Ņemot vērā, ka Latvijas mērķis - līdz 2010. gadam no atjaunojamiem energoresursiem ražot 49,3 % no kopējā elektroenerģijas patēriņa - ir viens no augstākajiem sasniedzamajiem mērķiem Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, turklāt Latvijas "iestādes ir darījušas visu iespējamo, lai arī ekonomiskās krīzes ietekmē turpinātu AER izmantošanas enerģijas ražošanā veicināšanu, var secināt, ka Latvija ir apzinīgi pildījusi savu kā dalībvalsts pienākumu", norāda EM.

EM norāda, ka ir izveidota normatīvo aktu bāze, kas radījusi priekšnoteikumus AER izmantošanai gan elektroenerģijas ražošanā, gan arī siltumapgādē. Tomēr ir nepieciešams attīstīt un regulāri izvērtēt nacionālo atjaunojamās enerģijas politiku un tajā ietverto atbalsta mehānismu efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!