Foto: AFP/Scanpix
Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "Expo 2017", kas notiks Astanā, Kazahstānā, otrdien vienojās valdība.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) skaidroja -  izvērtējot visus apsvērumus, ministrija rosina izstādē nepiedalīties.

Lai arī organizatori nodrošina pamatinfrastruktūru, proti, paviljons valstij nav jābūvē, tikai jāaizpilda ar saturu,  dalības izmaksas vienai valstij, atbilstoši organizatoru aplēsēm, ir aptuveni viens miljons eiro, viņa klāstīja.

"Daudz lielāku atdevi sniegtu uzņēmēju dalība specializētajās izstādes," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Ekonomikas ministrijas (EM) viedoklim piekrita ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs norādīja, ka šādos forumos valstij ir jāpiedalās un nolēma atturēties.

"Latvijas dalības pamatizmaksas varētu veidot 1 060 950 eiro, vienlaikus jāņem vērā, ka minētā summa var tikt sadārdzināta, ņemot vērā, ka nav izstrādāta dalības koncepcija un tehniskie risinājumi. Jāatzīmē, ka minētās dalības izmaksas ir skatāmas 2016. gada valsts budžeta iespēju kontekstā, jo ne EM, ne Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīcībā nav šādu resursu. Turklāt, dalības gadījumā, no valsts puses būs nepieciešama iepirkumu procedūras organizēšana, atbilstoši Publisko iepirkumu likuma noteiktajai kārtībai, un, ņemot vērā dalības darba grafiku, tas satur risku termiņu neievērošanai dalības nodrošināšanai izstādē "Astana Expo 2017"," skaidrots EM ziņojumā.

Kopumā dalības izstādē izmaksas Latvijai ir pārāk augstas, atzīst EM.

Izstādes tēma ir "Nākotnes enerģija", kas atspoguļo vienu no svarīgākajiem cilvēces jautājumiem, un plāno izveidot visaptverošu pasaules izpratni par nepieciešamību attīstīt atbildīgu, ilgtspējīgu enerģētikas politiku un tehnoloģijas gan institucionālā, gan uzņēmumu, gan individuālā līmenī, lai nodrošinātu mūsu planētas nākotni nākamajām paaudzēm.

Izstāde paredzēta 93 dienas - no 2017. gada 10. jūnija līdz 10. septembrim.

Jau vēstīts, ka ar Latvijas dalību "Expo" izstādēs saistīti vairāki skandāli. Tostarp dalību
pēdējā izstādē "Expo 2015" Latvija nolēma pārtraukt
, jo līdz izstādes atklāšanai atlikušais laiks EM ieskatā nebija pietiekams kvalitatīva projekta sagatavošanai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!