Foto: DELFI
Latvija no 2013.gada pārtrauks dalību Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules Tūrisma organizācijā (ANPTO), to paredz valdība otrdien lēma akceptētie grozījumi likumprojektā par PTO statūtu denonsēšanu.

Ekonomikas ministrijā (EM) skaidro: lai iestātos ANPTO, bija nepieciešams akceptēt ANPTO statūtus, tādēļ 2003.gada 16.oktobrī tika pieņemts likums "Par Pasaules Tūrisma organizācijas statūtiem".

Latvija starptautiskajā organizācijā uzņemta 2003.gada 20.oktobrī, bet par pilntiesīgu ANPTO biedru Latvija kļuva 2005.gada 1.janvārī.

ANPTO ir galvenā tūrisma organizācija pasaulē, kas dibināta, lai apvienotu visas līdz tam pastāvošās tūrisma un ar tūrismu saistītās organizācijas un aizstāvētu to intereses globālā līmenī. Šobrīd ANPTO sastāvā ir 154 pilntiesīgie biedri, tai skaitā 18 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

Dalība ANPTO sniedz Latvijai iespēju piedalīties starptautiska mēroga tūrisma pasākumos un projektu. Taču šīs aktivitātes pārsvarā ir orientēts uz attīstības valstu problemātiku tūrisma jomā, tādēļ bieži vien nav aktuāls Latvijas tūrisma nozarei, akcentē EM.

Līdz šim Latvija galvenokārt ir izmantojusi tos ANPTO pakalpojumus, kas saistīti ar informācijas ieguvi un izziņu - ANPTO elektronisko bibliotēku un drukātas publikācijas, bezmaksas ANPTO statistikas bāzi utml.

2003.gadā, stājoties ANPTO, tika sagaidīts, ka dalība šajā organizācijā cels Latvijas starptautisko prestižu un atpazīstamību, kā arī radīs ievērojamas papildus iespējas sekmīgai tūrisma attīstībai valstī. 2005.- 2009.gados bija vērojama stabila ienākošā tūrisma palielināšanās – vidēji 13,6% gadā.

Taču interese par Latviju kā tūrisma galamērķi sāka ievērojami palielināties jau pirms Latvijas iestājas ANPTO, ko sekmēja citi iemesli – Latvijas iestāja ES 2004.gada 1.maijā, zemo cenu aviolīniju pakalpojumu piedāvājuma parādīšanās, Eiropā pieaugošā īso brīvdienu popularitāte, vidējo un zemo cenu viesnīcu izveide u.c.

Latvijas dalības maksas apmērs ANPTO 2011.gadā ir 41 903 lati (59 623 eiro), uzsver EM, norādot, ka šī ir viena no lielākajām iemaksām, ko EM veic no valsts budžeta līdzekļiem par Latvijas dalību kādā no starptautiskajām organizācijām. Salīdzinājumam – Latvijas iemaksas Eiropas Ceļojumu komisijā (ECK) ir aptuveni 12 299 lati (EUR 17 500) gadā.

Pērn aprīlī notikušajā ANPTO Eiropas komisijas 52.darba sanāksmē tādas Eiropas valstis kā Vācija un Austrija pauda bažas par iemaksu ANPTO lietderību. Arī Lietuvas valdība šobrīd izskata jautājumu par valsts dalības nepieciešamību ANPTO. EM atzīmē, ka jau pašreiz ANPTO nav pārstāvētas tādas ES valstis kā Apvienotā Karaliste, Beļģija, Dānija, Igaunija, Īrija, Kipra, Luksemburga, Somija un Zviedrija.

Izanalizējot ieguvumus no dalības ANPTO atbilstoši ikgadējās biedra naudas apmēram, EM uzskata, ka turpmāka dalība šajā organizācija nav lietderīga. Izstājoties no šīs organizācijas, valsts budžetā gadā tiks ietaupīti 44 000 latu, kas šobrīd jāmaksā biedra naudā.

Izstājoties no ANPTO, vairs nebūs bezmaksas pieejas biežāk izmantotajiem resursiem – ANPTO publikācijām un statistikas datu bāzei. EM gan atzīmē, ka, veicot dažādus aprēķinus par situāciju tūrisma nozarē un tās attīstības tendencēm, līdz šim galvenokārt tika izmantots ES oficiālais statistikas avots "Eurostat". Tāpat Latvijai ir pieeja EK un ECK veiktajiem pētījumiem tūrisma jomā.

Turklāt Latvija jau kopš 2001.gada ir biedrs arī ECK, kas nodarbojas ar Eiropas, tostarp Latvijas, kā tūrisma galamērķa atpazīstamības veicināšanu. Galvenais ECK mērķis ir popularizēt Eiropu un tās reģionus (Baltija tiek izdalīta kā atsevišķs reģions) kā tūrisma galamērķi. Dalība šajā organizācijā nodrošina plašāku Latvijas tūrisma produktu popularizēšanu tuvākos un tālākos mērķa tirgos u.c., tā EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!