Foto: AFP/Scanpix

Lai apietu Latvijā esošo akcīzes nodokli kafijai, kas ir salīdzinoši augsts, valstī eksistē "nelegālais kafijas bizness", kura laikā kafiju ieved no ārzemēm, Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijā otrdien pauda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču aprites nodaļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

"Latvijā ir salīdzinoši augsts kafijas akcīzes nodoklis - aptuveni 1,40 eiro par kilogramu. Tāpēc novērojams, ka kafiju ieved no ārzemēm. Tādā gadījumā VID ir jākonstatē fakts, ka kafija ievesta, un tad mēs uzliekam maksāt akcīzes nodokli. Taču uzņēmumi šādos gadījumos cenšas veidot "nelegālu biznesu", kura laikā vairāki uzņēmumi ķēdītē pārdod kafiju viens otram, un tad šie uzņēmumi tiek likvidēti," sacīja Šmite-Roķe. Viņa klāstīja, ka VID ir grūti izsekot šīm ķēdēm līdzi un process aizņemot ilgu laiku, kurā uzņēmumi jau bieži tiek likvidēti.

Latvijā eksistējot arī dažādi citi veidi, kā tiek mēģināts apiet nodokļus, taču kopumā situācija uzlabojoties.

"Piemēram, arvien vairāk parādās kravas automašīnu uzpildes stacijas, kas liecina, ka arī Latvijā tās tiek uzpildītas. Ja iepriekš kravas transports brauca ar pilnām bākām no Krievijas un tukšām uz Krieviju, lai tikai varētu "izvilkt" pāri robežai un uzpildīties atkārtoti, tad šobrīd šādi gadījumi mazinās. Tas liecina, ka akcīzes apjoms ir adekvāts," teica VID pārstāve. Viņa arī sacīja, ka novērojams dīzeļdegvielas tirgus palielinājums.

Jau vēstīts, ka ar akcīzes nodokli apliekamās preces pērn valsts budžetā ienesušas 792 miljonus eiro. Šie ieņēmumi kopumā ir 11,2% no VID administrētajiem nodokļu ienākumiem. Savukārt šogad no akcīzes precēm plānots iekasēt 821 miljonu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!