Foto: F64

Latvijā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bija mazākais vispārējās valdības budžeta deficīts attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina otrdien publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 18 ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts pērn oktobrī-decembrī bija 0,3% no IKP. Nedaudz lielāks tas bijis Portugālē (-0,7%) un Slovākijā (1%).

Lielāko budžeta deficītu ceturtajā ceturksnī uzrādījusi Francija (-3,2% no IKP), Austrija (-2,9%) un Slovēnija (-2,4%).

Kopumā budžeta deficīts reģistrēts 11 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet pārējās septiņās valstīs fiksēts pārpalikums: Nīderlandē (+1,3% no IKP), Zviedrijā (+1,2%), Vācijā (+0,9%), Dānijā (+0,7%), Maltā (+0,6%), Čehijā (+0,5%) un Igaunijā (+0,1%).

Salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju-septembri valsts budžeta bilance uzlabojusies 13 valstīs, par kurām pieejami dati. Lielāko valsts budžeta bilances uzlabojumu piedzīvojusi Portugālē (+2,8 procenta punkti), Beļģija un Dānija (abās valstīs +1,7 procenta punkti), kā arī Malta (+1,1 procenta punkts). Igaunijā valsts budžeta uzlabojums pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu bijis par 0,1 procenta punktu.

Pārējās piecās valstīs, par kurām pieejami dati, budžeta bilance oktobrī-decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu pasliktinājusies: Bulgārijā (-1,9 procenta punkti), Austrijā (-1,6 procenta punkti), Latvijā (-0,9 procenta punkti), Čehijā (-0,5 procenta punkti), kā arī Slovēnijā (-0,2 procenta punkti).

Pērn ceturtajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts gan ES, gan eirozonā bija 1,4% no IKP. Pagājušā gada jūlijā-septembrī tas bija 1,7% ES un 1,6% eirozonā.

Dati par Lietuvu un vēl deviņām ES dalībvalstīm nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!