Foto: AP/Scanpix

Latvijā 2012.gada ceturtajā ceturksnī bija straujākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienības (ES) valstu vidū, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Saskaņā ar sezonāli izlīdzinātiem datiem Latvijas IKP pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2011.gada pēdējo ceturksni palielinājās par 5,7%. Otrs labākais sniegums bija Igaunijai, kur minētajā periodā IKP pieauga par 3,4%, bet trešais ‒ Lietuvai, kuras ekonomika paplašinājās par 3,1%.

Savukārt smagāko pagrimumu piedzīvoja Grieķija ‒ tās ekonomikas apmērs saruka par 6,0%. Otrs un trešais prāvākais tautsaimniecības kritums reģistrēts Portugālē (-3,8%) un Ungārijā (-2,8%).

ES lielākā ekonomika Vācija ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada oktobri‒decembri pieauga par 0,4%.

Visas ES ekonomika ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laikposmu 2011.gadā samazinājās par 0,6%, bet salīdzinājumā ar trešo ceturksni saruka tikai par 0,5%. Eiro zonā vien ekonomika samazinājās attiecīgi par 0,9% un 0,6%.

Ceturkšņa izteiksmē lielākie IKP pieaugumi bija Latvijā (+1,3%), Lietuvā (+1,0%) un Igaunijā (+0,9%), bet lielākie IKP samazinājumi ‒ Portugālē (-1,8%), Kiprā (-1,0%), kā arī Itālijā un Ungārijā (-0,9% abās valstīs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!