Foto: Reuters/Scanpix

Latvija pērn tāpat kā iepriekšējā 2010.gadā bijusi trešā nabadzīgākā Eiropas Savienības (ES) valsts, liecina "Eurostat" trešdien publicētais ātrais novērtējums iekšzemes kopproduktam (IKP) uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes indeksa.

Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bija 58% no 27 ES dalībvalstu vidējā rādītāja. Salīdzinājumam 2010.gadā šis rādītājs bija 52% no vidējā ES rādītāja.

ES valstu vidū nabadzīgākas par Latviju 2011.gadā tāpat kā iepriekšējā gadā bija vien Rumānija un Bulgārija – pērn to IKP uz vienu iedzīvotāju bija attiecīgi 49% un 45% no vidējā ES rādītāja.

Savukārt virs Latvijas ierindojas Lietuva, kuras IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bija 62% no ES vidējā rādītāja. Tai seko Polija ar 65%, Ungārija – 66%, Igaunija – 67%, Slovākija – 73%, Portugāle – 77% un Čehija ar 80%.

Parādos slīgstošās Grieķijas IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bija 82% no vidējā ES rādītāja, Maltas – 83%, Slovēnijas – 84%, Kipras – 92%, bet Spānijas – 99% no vidējā ES rādītāja.

Luksemburga pērn saglabāja bagātākās ES valsts statusu – tās IKP pērn uz vienu iedzīvotāju gandrīz divas reizes pārsniedza ES vidējo rādītāju.

Otras ES turīgākās valsts Nīderlandes IKP uz vienu iedzīvotāju pērn vien par 30% pārsniedza ES vidējo rādītāju, bet Dānijas, Zviedrijas, Īrijas un Austrijas gadījumā šis pārsniegums bijis 25%-30% robežās.

Somijas, Beļģijas un Vācijas IKP uz vienu iedzīvotāju vidējo ES rādītāju pērn pārsniedza 15%-20% apmērā, bet Francijas un Lielbritānijas – no 5% līdz 10% robežās. Itālijas IKP uz vienu iedzīvotāju pērn vidējo ES rādītāju pārsniedza par 1%.

Jau ziņots, ka Latvijas IKP pērn sasniedza 14,16 miljardus latu, kas par 5,5% pārsniedza iepriekšējā gada rādītāju. Tiesa, pagājušā gada IKP joprojām atpaliek no 2008.gada līmeņa, kad IKP sasniedza 16,1 miljardu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!