Foto: Shutterstock
Mobilo sakaru operators "Tele 2" dronus izmanto mobilo sakaru tīkla pārklājuma uzturēšanai, "Latvijas valsts meži" no gaisa apseko karjerus, bet sabiedriskā organizācija "Bezvests.lv" bezpilota lidaparātus izmanto pazudušo cilvēku meklēšanā. Taču tas viss ir tikai aisberga redzamā daļa: pēdējo septiņu līdz astoņu gadu laikā Latvijā strauji attīstās arī bezpilota lidaparātu ražošana. Liela daļa inovatīvo produktu paredzēta eksportam. Portāls "Delfi" skaidro, ko tieši izstrādā un ražo Latvijas dronu būvētāji.

Ja 2011. gadā ar bezpilota lidaparātiem tā vai citādi saistīto kompāniju kopējais apgrozījums nesasniedza pat pusmiljonu eiro, tad 2018. gadā tas jau bija 12 miljoni, bet 2019. gadā jau pārsniedza 20 miljonus eiro. Pēc Latvijas Aviācijas asociācijas prognozēm, 2027. gadā ar droniem saistītā nozare, ieskaitot pašu lidaparātu ražošanu un pakalpojumus, budžetā varētu ienest pat miljardu eiro. Saskaņā ar "Lursoft" datiem pašlaik šajā nozarē darbojas aptuveni desmit kompānijas – "Drones Technology", "UAV Factory", "UAV Tools", "AirDog", "Aerones", "SPH ENGINEERING", "ATLAS AEROSPACE", "AIRBOARD", "DronePlan".

Gandrīz visi šie uzņēmumi izauguši no jaunuzņēmumu projektiem, kas saņēmuši riska kapitāla fonda finansējumu, un visi galvenokārt orientēti uz globālo tirgu. Diez vai izdosies konkurences ziņā pārspēt tādus ķīniešu gigantus kā "DJI Innovations" (70% nemilitāro dronu masveida ražošana), taču pavisam noteikti Latvijas firmām ir izredzes atrast savu nišu.

Mēs neesam veikals

Vislabāk zināmais dronu ražotājs un līderis apgrozījuma ziņā Latvijā ir kompānija "UAV Factory", kurai piederēja maija sākumā "izbēgušais" bezpilota lidaparāts. "UAV Factory" līdzīpašnieks Konstantīns Popiks stāsta, ka savu pirmo dronu komanda konstruējusi parastā garāžā. Aizraušanās palēnām pārvērtās biznesā: kompānija tika dibināta 2006. gadā, bet 2008. gadā "UAV Factory" izstrādāja un pārdeva savu pirmo komerciālo drona prototipu klientam Austrālijā.

Sākotnēji uzņēmums ražoja tikai dronu karkasus, taču drīz vien kļuva skaidrs, ka šis darbs nenesīs nopietnu peļņu. Tad "UAV Factory" sāka koncentrēties uz gataviem lidaparātiem ar sarežģītām "iekšām" – kamerām, stabilizēšanas sistēmām, navigāciju utt. Pašlaik kompānija lielākoties darbojas eksporta tirgū un piegādā savu produkciju vairāk nekā 50 valstīm: ASV, Kanādai, Eiropai, Tuvo Austrumu un Āzijas valstīm. Pagājušais gads peļņas ziņā kļuva īpaši veiksmīgs – 3,59 miljoni eiro pie 10,3 miljonu apgrozījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!