Foto: Publicitātes foto
Šā gada 9. un 10. decembrī notikušās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra vietnieka Viljama Denversa un OECD ekspertu vizītes Latvijā, ir uzsāktas iestāšanās sarunas par Latvijas dalību tā dēvētajā bagāto valstu klubiņā.

Ārlietu ministrija informē, ka praktiski iestāšanās sarunu uzsākšana nozīmē, ka ir uzsākts visaptverošs Latvijas ekonomiskās un sociālās politikas izvērtējums, kura ietvaros tiks vērtēta to atbilstība OECD standartiem un dalībvalstu labākajai pieredzei. Tiks vērtēta, piemēram, Latvijas ekonomiskā un fiskālā politika, valsts pārvaldes efektivitāte, veselības aprūpes un sociālās aizsardzības sistēma, kā arī korupcijas novēršana un citi aspekti.

Latvijas iesaistīto institūciju ekspertiem būs aktīvi jāpiedalās un jāsniedz ieguldījums OECD Investīciju komitejas, Korporatīvās pārvaldības komitejas, Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas, Finanšu tirgu komitejas, Apdrošināšanas un privāto pensiju komitejas, Konkurences komitejas, Fiskālo lietu komitejas, Vides politikas komitejas, Ķimikāliju komitejas, Publiskās pārvaldības komitejas, Regulatorās politikas komitejas, Statistikas komitejas darbā.

Tāpat jāpiedalās  Ekonomikas un attīstības analīzes komitejas, Izglītības politikas komitejas, Nodarbinātības, darba un sociālo lietu komitejas, Veselības komitejas, Tirdzniecības komitejas un Eksporta kredītu darba grupas, Zivsaimniecības komitejas, Zinātnes un tehnoloģiju politikas komitejas, Informācijas, datoru un komunikācijas politikas komitejas un Patērētāju aizsardzības politikas komitejas darbā.

Sarunas par Latvijas pievienošanos OECD jānoslēdz ar katru komiteju atsevišķi.  Pēc tam katra no Latvijas iestāšanās sarunu ''ceļa kartē" minētajām 21 komitejām iesniegs savu formālo viedokli, kuru izskatīs kārtējā OECD Padome, kas lemj par nosacījumiem, lai uzaicinātu Latviju pievienoties organizācijai.

Iestāšanās procesa ilgums ir atkarīgs no OECD kandidātvalsts aktivitātes un progresa, bet, balstoties uz iepriekšējās paplašināšanās pieredzi, minimālais sarunu pabeigšanas un dalībvalsts statusa iegūšanas laiks ir aptuveni divi gadi.

OECD ir starpvaldību organizācija, kuras sastāvā ir 34 attīstītākās pasaules valstis, to skaitā 21 ES dalībvalstis.  OECD darbā piedalās arī Eiropas Komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!