Foto: DELFI

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī saražotas 1900 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 0,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

No visas saražotās elektroenerģijas 764 870 megavatstundas (MWh), kas ir par 36,9% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī, saražots Daugavas hidroelektrostacijās (HES), kamēr mazajās HES saražotās elektroenerģijas apmērs samazinājies par 42,4% - līdz 20 200 MWh.

Vienlaikus termoelektrostacijās (TEC) 2021.gada pirmajā ceturksnī saražotas 811 886 MWh elektroenerģijas, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Savukārt ar biomasu šogad pirmajos trijos mēnešos saražotas 105 227 MWh elektroenerģijas, kas ir par 1,4% mazāk nekā pagājušā gada pirmajos trijos mēnešos, koģenerācijā saražotas 90 284 MWh elektroenerģijas, kas ir par 2,7% mazāk, bet ar biogāzi saražotas 72 523 MWh elektroenerģijas, kas ir par 3,9% mazāk nekā pērn pirmajos trijos mēnešos.

Vēja elektrostacijās šogad pirmajā ceturksnī saražotas 34 905 MWh elektroenerģijas, kas ir par 44,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt saules elektrostacijās saražotas 206 MWh elektroenerģijas, kas ir par 3,7% mazāk.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš šogad pirmajos trijos mēnešos Latvijā veidoja 1950 1303 GWh, kas ir par 2,1% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!