Foto: LETA
Pērn no atjaunojamajiem energoresursiem - biomasas, hidroenerģijas, vēja enerģijas, biogāzes, biodegvielas – saražotas elektroenerģijas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 2,3%, un sasniedza 48,47% no visas saražotās elektroenerģijas, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Vairākas jaunas biogāzes elektrostacijas un biogāzes koģenerācijas stacijas uzsāka savu darbību, un pērn no biogāzes saražotas elektroenerģijas apjoms palielinājās par 30% salīdzinot ar 2009.gadu, savukārt hidroelektrostacijās (HES) saražotās enerģijas apjoms pieaudzis par 2%.

Elektroenerģijas ražošana no atsevišķiem AER veidiem, gigavatstundas


Galvenie atjaunojamo energoresursu veidi Latvijā ir biomasa (koksne) un hidroresursi, mazāk izmanto vēja enerģiju, biogāzi, salmus un citu biomasu. AER daļa energoresursu galapatēriņā Latvijā 2010.gadā bija 31,7%.

Atjaunojamo energoresursu daļa energoresursu galapatēriņā 2010.gadā


Koģenerācijas jomā pērn no kopējā izlietotā kurināmā daudzuma 16,3% bija atjaunojamie kurināmā veidi (koksne, salmi, cita biomasa, biogāze, biodīzeļdegviela). Procentuāli tas atbilst pērnā gada līmenim, kaut gan absolūtajos skaitļos AER apjoms koģenerācijas stacijās ir pieaudzis par 9%.

2010.gadā Latvijā pieauga AER (biodegvielu) patēriņš transportā, kas ir saistīts ar Eiropas direktīvu ieviešanu. Katrai dalībvalstij jānodrošina, ka no atjaunojamiem energoresursiem saražotās enerģijas īpatsvars visā transportā 2020.gadā ir vismaz 10% (2008.gadā Latvijā sasniegti 0,9%, 2009.gadā – 1,4%, 2010.gadā – 1,9%) no enerģijas galapatēriņa transportā.

Atsevišķu atjaunojamo energoresursu īpatsvars kopējā AER patēriņā Latvijā 2010.gadā, %



dati:CSP

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!