Foto: LETA

Latvijā šogad pirmajā pusgadā saražoti 23,346 miljoni litru alkoholisko dzērienu (neskaitot alu), kas ir par 8,9% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes daļas apkopotā informācija.

Tostarp mazie alkoholisko dzērienu ražotāji, proti, komersanti, kuriem ir spēkā esošas licences uz atvieglotiem nosacījumiem, 2020. gada pirmajos sešos mēnešos saražojuši 35 tūkstošus litru alkoholisko dzērienu, no kuriem 84% dzērienu ietilpst raudzēto dzērienu grupā.

Kopumā 2020. gada pirmajos sešos mēnešos patēriņam Latvijā nodoti 28,263 miljoni litru alkoholisko dzērienu (neskaitot alu), kas ir par 9,8% mazāk nekā gadu iepriekš, tostarp vīns realizācijai tirdzniecības vietās nodots 6,517 miljonu litru apmērā, kas ir kritums par 10,2%, degvīns realizācijai tirdzniecības vietās nodots 5,662 miljonu litru apmērā, kas ir pieaugums par 6,4%, dzirkstošais vīns - 1,969 miljonu litru apmērā, kas ir par 7,6% mazāk, bet alkoholiskie kokteiļi - 1,417 miljonu litru apmērā, kas ir kritums par 8%.

VID norādīja, ka patēriņam nodoto alkoholisko dzērienu apmēra samazinājums 2020.gada pirmajos sešos mēnešos saistāms ar akcīzes nodokļa diferences samazinājumu, salīdzinot Latviju ar Igauniju, īpaši pārējo alkoholisko dzērienu grupai. "Samazinoties akcīzes nodokļa likmju diferencei, mainās patērētāju uzvedība un samazinās kaimiņvalstu, tostarp Igaunijas, Somijas un Zviedrijas patērētāju ieinteresētība iegādāties alkoholiskos dzērienus Latvijā, jo cenu starpība vairs nav tik manāma," skaidroja VID.

Tāpat dienestā atzīmēja, ka manāmu ietekmi uz patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu apmēru radīja arī ārkārtējās situācijas izsludināšana un pieņemtie ierobežojumi saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, tostarp iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi, slēdzot robežas starp dalībvalstīm, kas ierobežoja ekonomikas attīstību, patērētāju pirktspēju, kā arī pārrobežu tirdzniecību Latvijas-Igaunijas pierobežā, tā samazinot arī akcīzes nodokļa ieņēmumus.

VID dati arī liecina, ka šogad pirmajā pusgadā Latvijā importēti alkoholiskie dzērieni (neskaitot alu) 85,789 miljonu litru apmērā, kas ir par 7,4% mazāk nekā gadu iepriekš, tostarp visvairāk importēti vīni - 43,544 miljoni litru, kas ir par 5,5% mazāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā.

Vienlaikus Latvijā saražotie un no citām valstīm ievestie alkoholiskie dzērieni (neskaitot alu) šogad pirmajos sešos mēnešos izvesti kopumā 77,812 miljonu litru apmērā, kas ir par 7,2% mazāk nekā pirms gada. Tostarp 89,8% eksportēti.

2019. gada pirmajā pusgadā Latvijā saražoja 25,614 miljonus litru alkoholisko dzērienu (neskaitot alu), bet patēriņam tika nodoti alkoholiskie dzērieni 31,319 miljonu litru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!