Foto: Shutterstock

Ja saglabāsies pašreizējie laika apstākļi, Latvijā šogad ir pamats cerēt uz graudu rekordražām, prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

"Mums ir ļoti labs laiks graudiem, izcils. Mums noteikti būs rekordražas, ja viss aizies tālāk tā kā pašlaik," sacīja Gulbe, piebilstot, ka, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijas graudkopji šobrīd ir ļoti labā situācijā, jo Eiropā ir sausums un sējumi kalst.

Viņa arī piebilda, ka sausums Eiropā varētu ietekmēt graudu cenas, taču tas ir atkarīgs no turpmākajiem laika apstākļiem.

Graudu kopējā raža šogad Latvijā varētu būt virs vidējā līmeņa, tostarp ziemāju raža gaidāma labāka nekā pērn.

LTVC ir izveidots 1995. gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004. gada 1. maija LTVC ir uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai - lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!