Latvijā ar Eiropas Savienības atbalstu uzbūvēta pirmā saules enerģijas elektrostacija rūpnieciskām vajadzībām, kas ir arī lielākā Baltijas valstīs, informē projekta īstenotājs SIA "Eko Osta".

Elektrostaciju veido 700 kvadrātmetru saules enerģijas paneļu ar ražošanas jaudu līdz 120 kilovatiem stundā.

Projekta attīstītāji ir bīstamo atkritumu apsaimniekotājs SIA "Eko osta" sadarbībā ar SIA "Zaļā Latvija" un Fizikālās Enerģētikas institūtu (FEI). Projekts realizēts, lai samazinātu siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisijas un veicinātu saules enerģijas izmantošanas tehnoloģiju pielietošanu bīstamo atkritumu (piemēram, nafta, atstrādātās eļļas) pārstrādes procesā, ko veic bīstamo rūpniecisko atkritumu apsaimniekotājs SIA "Eko osta". Pateicoties šim projektam gada laikā tiks iegūts 62 328 kilogramu CO2 izmešu samazinājums, informē projekta īstenotāji.

"Līdz šim uzņēmuma attīrīšanas iekārtu darbības procesi tika nodrošināti, kā kurināmo izmantojot naftas produktu atlikumus, kas nenoliedzami rada CO2 izmešus. Šis projekts ir kvalitatīvi jauns solis Latvijā, kas parāda rūpniecisku uzņēmumu iespējas minimizēt negatīvo ietekmi uz vidi, kā arī Latvijas zinātnieku iespējas piedāvāt jaunākās atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas un to praktisko pielietojumu modeļus konkrētos uzņēmumos," stāsta uzņēmuma vadītājs Andrejs Laškovs.

Plānots, ka gada laikā saules elektrostacijas saražotā jauda veidos ne mazāk ka 150 000 kilovatstundu, kas nodrošinās rūpniecisko attīrīšanas iekārtu darbību.

Saules elektrostacijas būvniecība realizēta ar Eiropas līdzfinansējuma piesaisti. Kopējais projekta budžets ir 235 298 lati, no kuriem uzņēmuma pašfinansējums veido 60%.

Saules enerģijas elektrostacijas projekts turpina uzņēmuma "Eko Osta" iepriekšējos gados uzsāktos projektus ar videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešanu bīstamo atkritumu apsaimniekošanā - attīrīšanas iekārtu modernizāciju un biotehnoloģiskās fabrikas izveidi. Laškovs kā inovatīvu sasniegumu vērtē to, ka šis ir pirmais piemērs Latvijā, kad rūpnieciska tipa ražotnē tiek uzstādītas tik lielas jaudas saules enerģijas tehnoloģijas.

"Ar šo projektu mēs gribam lauzt mītu par saules enerģijas tehnoloģiju nepiemērotību šejienes klimatiskajiem apstākļiem, un apliecināt ekonomisko izdevīgumu un iespēju izmantot solārās tehnoloģijas rūpnieciska tipa uzņēmumiem. Tādēļ piesaistījām projekta realizācijā pieredzes bagātāko zinātnisko institūciju Latvijā - Fizikālās enerģētikas institūtu, kas nodarbojas ar solārās enerģijas pētniecību tieši Latvijas klimatisko apstākļu kontekstā," stāsta uzņēmējs.

Kā uzsver "Eko Osta" vadītājs, elektrostacijā saražotās saules enerģijas daudzums būs pietiekams, lai nodrošinātu rūpniecisko ūdeņu attīrīšanas iekārtu darbību. Būtiskākā projekta atdeve ir CO2 izmešu samazinājums - ņemot vērā, ka projekta ietvaros tiks izveidots saules kolektora un bateriju kombinētās sistēmas modelis.

Solārās enerģijas tehnoloģijas SEG emisiju samazināšanai uzņēmumā projekta ietvaros tika izvēlētas, jo ir dabai draudzīgs risinājums, spēj nodrošināt neatkarīgu energoapgādi ārkārtas gadījumos un darbojas kā autonoma sistēma.

Solārās tehnoloģijas uzlabo arī energoapgādes kvalitāti un faktiski ir mūžīga konstrukcija, kas gandrīz nenolietojas.

Pirms gada, sadarbojoties ar LU zinātniekiem, "Eko Osta" uzbūvēja Baltijā pirmo biotehnoloģisko fabriku, kas izmanto patentēto bioloģisko metodi grunts attīrīšanā. Pirmajā darbības gadā biotehnoloģiskā ražotne izpildījusi plānoto - saražoti 2000 kilogrami jeb 2 tonnas dabisko baktēriju masas, kas ir pietiekami, lai attīrītu 1000 tonnu ar naftas atkritumiem piesārņotas grunts.

2009.gadā uzņēmums, piesaistot Eiropas līdzfinansējumu un sadarbībā ar Rīgas Brīvostu, veicis arī ūdens attīrīšanas iekārtu modernizāciju. Kopējais projekta investīciju apjoms ir 2 miljoni latu.

Uzņēmums SIA "Eko Osta" dibināts 1999.gadā un specializējas dažādu videi bīstamo atkritumu apsaimniekošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!