Foto: Pixabay

Latvijā vairāk nekā trešdaļai jeb 39% iedzīvotāju ir nerealizēta biznesa ideja, vienlaikus katrs trešais respondents arīdzan norāda, ka nākotnē vēlas dibināt savu uzņēmumu, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) konkursa "Ideju kauss" ietvaros veiktais pētījums kopā ar kompāniju "Norstat".

Turklāt pētījuma datos secināts, ka gandrīz katrs ceturtais jeb 24% iedzīvotāju sapņo par savu biznesu, turpretīm trešdaļai aptaujāto nav nerealizētu biznesa ideju. Aptuveni katrs piektais jeb 19% respondentu norāda, ka nav domājuši par nerealizētu biznesa ideju, savukārt katrs desmitais iedzīvotājs uzskata, ka viņa biznesa ideja nav konkurētspējīga.

"Novērojam, ka optimisms par uzņēmējdarbības debiju ir nedaudz sarucis. Ja pērn nerealizēta biznesa ideja bija nepilnai pusei iedzīvotāju, patlaban tāda ir aptuveni trešdaļai cilvēku, turklāt nedaudz mazāk iedzīvotāju arī sapņo par savu biznesu. Tomēr aptaujāto atbildes joprojām apliecina lielu interesi par uzņēmējdarbību, tāpēc aicinām uzdrīkstēties par savu biznesa ideju domāt skaļi. Ikvienam ir iespēja ar pavisam vienkāršu pieteikumu uz vienas A4 lapas startēt konkursā "Ideju kauss 2021", lai pretendētu uz pirmo starta kapitālu sava biznesa īstenošanai un risinājuma attīstīšanai sadarbībā ar mūsu mentoriem," akcentē LIAA Tehnoloģiju departamenta direktore Lauma Muižniece.

Saskaņā ar rezultātiem izsalkušākie pēc sava biznesa ir vairums jeb 57% cilvēku vecumā no 18 līdz 29 gadiem, pēc tam sekojot 45% iedzīvotāju vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Bet vismazākais īpatsvars ar 12% respondentu atbildēm novērojams vecumā no 60 līdz 74 gadiem. Tādējādi izteiktākā vēlme pēc sava uzņēmuma ir gados jaunākiem cilvēkiem, pakāpeniski aktivitātei līdz ar vecumu sarūkot.

Tikmēr vienmērīga tendence redzama reģionos, kur pārsvarā trešdaļa iedzīvotāju vēlas dibināt savu biznesu. Augstākais īpatsvars ar 33% ir novērojams Pierīgā un Latgalē. Bet Rīgā, Kurzemē un Vidzemē uzņēmējdarbības debija ir padomā 31% cilvēku, ko ar 26% respondentu noslēdz Zemgale.

Aptauja veikta LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursa "Ideju kauss 2021" ietvaros šā gada jūlijā, intervējot 1008 Latvijas iedzīvotājus 18 – 74 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!