Foto: Viesturs Radovics, DELFI

"Alūksnes putnu ferma" kaļ plānus par būtisku darbības paplašināšanu – gan Alūksnē, kur dējējvistu skaitu iecerēts palielināt līdz 2 miljoniem, gan Preiļu novadā, kur gada laikā tiks sākta cāļu audzēšana pašu vajadzībām, turklāt uzņēmums pievērsīsies arī savu olu produktu ražošanai un būvēs biogāzes rūpnīcu. Tam paredzēts novirzīt apjomīgas investīcijas – virs 80 miljoniem eiro, kuru avots būs Jurijam Adamovičam piederošā AS "APF Holdings".

"Alūksnes putnu ferma" patlaban ir otrs lielākais olu ražotājs Latvijā un trešais lielākais Baltijā. Uzņēmuma galvenais konkurents ir olu un olu produktu ražotājs "Balticovo", kas ir lielākais visā Ziemeļeiropā. 

Gan "Alūksnes putnu ferma", gan "Balticovo" atzīst, ka Krievijas kara Ukrainā rezultātā olu cenu kāpums ir neizbēgams. 

Sarunā ar "Delfi Bizness" "Alūksnes putnu fermas" īpašnieks atklāti saka, ka dažbrīd dzīvnieku aizstāvju centieni viņu uztrauc un raisa neizpratni. Kā piemēru viņš stāsta to, ka Vācijā aktīvisti panākuši, ka putnu audzētāji uzreiz pēc izšķilšanās nenokauj olu dēšanai nederīgos cāļus-gailīšus un uz olu iepakojuma patērētājus pat informē, ka cāļu-māsiņu cāļi-brālīši joprojām ir dzīvi. "Ko tas nozīmē praksē? Cālis-brālītis tiek aizvests uz Poliju, kur tiek audzēts līdz trīs mēnešu vecumam, un pēc tam aizceļo uz gaļas kombinātu. Taču šo mēnešu laikā putni ir jābaro, tai skaitā, soju vedot ar kuģiem no Āzijas. Ja savelk tam bilanci, tad runāt par zaļo kursu ir, maigi izsakoties, divkosība," pauž uzņēmējs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!