Foto: Shutterstock

Latvijā vidējā piena iepirkuma cena arvien vairāk atpaliek no Eiropas Savienības (ES) vidējā cenu līmeņa, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) apsekojums.

Kamēr ES vidēji piena cena turas stabila ar tendenci nedaudz augt saistībā ar augsto pieprasījumu pēc piena taukiem biržās, Latvijā tā samazinās. Tādējādi atšķirība starp ES vidējo cenu un Latvijas cenu pieaug – janvārī tā bija trīs centi, bet martā – jau pieci centi par kilogramu piena.

Pēc LLKC valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Cimermaņa paustā, piena iepirkuma cenas ziņā Latvija atpaliek arī no cenām Austrumeiropā. Lai uzlabotu konkurētspēju, saimniecībām ir būtiski strādāt pie efektivitātes. "Mums ir ārkārtīgi liela atkarība no subsīdijām. Arī daudzi investīciju projekti Lauku atbalsta dienestā (LAD) "iesprūst" finansējuma nepieejamības dēļ. It kā projekts ir atbilstošs, bet bankas nedod naudu tam. Šajā ziņā mums ir, ko darīt: pirmkārt, mazināt atkarību no subsīdijām, otrkārt – kāpināt efektivitāti," sacīja Cimermanis. Viņš piebilda, ka ir pašsaprotami, ka bankas ir piesardzīgas atbalstīt to saimniecību projektus, kuru dzīvotspēja pilnībā atkarīga no subsīdijām.

"COPA-COGECA" un EK darba grupā "Piens un piena produkti" pēc situācijas piena nozarē izvērtēšanas secināts, ka šā gada pirmajos mēnešos piena ražošanas apjomi ES salīdzinājumā ar pērnā gada sākumu ir samazinājušies par 2,4 %. Vienlaikus iepirkuma cenas stabilizējušās un ir vidēji 33 centi par kilogramu piena.

EK dati liecina, ka šā gada pirmajos mēnešos ES kopumā saražotā piena apjoms ir samazinājies salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. Saskaņā ar EK datiem, piena ražošanas apjomi Austrālijā ir sarukuši par 8,5 %, Jaunzēlandē – par 2,6 %, kur laika apstākļi gan sāk uzlaboties un piena ražošanas apjomi palielināties. Savukārt ASV saražotā piena apjomi ir palielinājušies par 2,5 %. Lielākais realizētā piena apjoma kāpums bija Nīderlandē – gandrīz viena miljona tonnas apmērā, kā arī Īrijā un Bulgārijā. Lielākais realizētā piena kritums bija Lielbritānijā un Francijā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra aplēsēm piena iepirkuma cena Latvijā šā gada martā turpināja nelielu kritumu un bija vidēji 295,1 eiro par vienu tonnu salīdzinājumā ar 300 eiro februārī. Gada laikā piena iepirkuma cena pieaugusi par 42,6 %, jo pērn martā piena iepircēji par tonnu piena maksāja 207 eiro. Turpretī Eiropas Savienības vidējā piena iepirkuma cena mēneša laikā pakāpusies par 0,3% un šā gada martā bija 334,2 eiro par vienu tonnu.

LLKC darbojas kopš 1991. gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju ES un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!