Foto: DELFI

Pēdējā laikā Latvijas degvielas uzpildes stacijās, jo īpaši tuvāk robežai, aizvien biežāk dzirdamas sarunas igauņu valodā. Iemesls tam ir fakts, ka 2016. gads iesācies ar akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, skaidro "Statoil Fuel & Retail Latvia" Degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis.

Sākot ar februāri, akcīzes nodoklis benzīnam Igaunijā pieaudzis par 4,2 centiem, bet dīzeļdegvielai – par 5,5 centiem. Salīdzinot vidējās degvielas mazumtirdzniecības cenas Baltijas valstīs, šonedēļ Latvijā pieejams gan lētākais benzīns, gan dīzeļdegviela.

Turklāt vidējā dīzeļdegvielas cenu atšķirība Latvijā un Igaunijā šobrīd ir jau vairāk nekā 10 centi.

Tāpat Žubulis norāda, ka nedz Igaunijā, nedz Lietuvā degvielas cenā netiek iekļauts transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis. Tāda nodokļa nedz Igaunijā, nedz Lietuvā vieglajiem transportlīdzekļiem nemaz nav.

Analizējot Eiropas Komisijas apkopotos datus par degvielas cenām Eiropā 2015. gadā, Žubulis norāda, ka tendences ilgākā laika periodā ļauj objektīvāk novērtēt cenu atšķirības starp valstīm.

2015. gadā Latvijā bija ceturtās zemākās benzīna cenas Eiropas Savienībā (ES) un otrās zemākās starp Baltijas valstīm, savukārt dīzeļdegviela Latvijā bija otra lētākā ES un lētākā starp Baltijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!