Foto: Publicitātes foto

Vērienīgajā vilcienu iepirkumā uzvarējusī Spānijas kompānija "Construcciones y Auxiliares de Ferrocarriles S.A." (CAF), ar kuru parakstīja un vēlāk izbeidza daudzmiljonu vērto līgumu par jaunu vilcienu piegādi, paziņojusi Latvijas valdībai par iespējamo investīciju strīdu saskaņā ar Latvijas un Spānijas noslēgtajiem ieguldījumu aizsardzības līgumiem. Kompānija lūgusi strīdu atrisināt, pretējā gadījumā solot izmantot iespējas vērsties starptautiskajā arbitrāžas tiesā.

CAF interešu aizstāvis, advokāts Ivo Klotiņš portālam "Delfi" apstiprināja, ka 3.jūlijā iesniedzis rakstisku paziņojumu premjeram Valdim Dombrovskim ( V) par investīciju strīdu, kas saistīts ar ieguldījumiem, taču ne aizskarto investīciju apjomu, ne uzņēmumu, kurā investēts, advokāts neatklāja, sakot, ka pašreizējā situācijā to darīt nebūtu korekti.

Klotiņš sacīja, ka 3.jūlijā paziņojumi iesniegti arī citām augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, satiksmes ministram Anrijam Matīsam, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam. Tajos norādīts, ka CAF ir gatavs investīciju strīdu atrisināt vienošanās ceļā.

Līdz šim no Latvijas nekādas atbildes neesot, lai gan CAF esot lūdzis atrast iespēju un 15 dienu laikā sarīkot tikšanos strīda apspriešanai.

Klotiņš papildināja, ka tad, ja līdz 2014.gada 3.janvārim strīds netikšot atrisināts, tad ieguldītājam būs tiesības iesniegt prasību starptautiskajā arbitrāžā un tad varot atkārtoties līdzīga situācija, kā 2000.gadā, kad pret Latvijas valsti starptautiskajā arbitrāžā vērsās kompānija "Swembalt", kurai piederošo kuģi Latvija sazāģēja metāllūžņos. Valsts šajā procesā zaudēja.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss portālam "Delfi" sacīja, ka nezina, vai un cik tieši CAF iepriekš ir investējis Latvijā.

Ministra rīcībā nav informācijas par iespējamo CAF vēršanos starptautiskajā arbitrāžas tiesā. Tomēr, viņaprāt, spāņu kompānijas cīņa par vērienīgo "Pasažieru vilciena" iepirkumu ir loģisks solis.

Savukārt Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš apliecināja, ka ministrija CAF pārstāvju vēstuli ir saņēmusi, un uz to tiks atbildēts likumā noteiktajā termiņā, kas vēl neesot pagājis. Tiesa gan, CAF draudi par tiesvedību nekādi neietekmēšot "Pasažieru vilciena" ieceri jau drīzumā izsludināt jaunu vilcienu iepirkumu.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) apstiprina, ka CAF paziņojumu pārsūtījis Satiksmes ministrijai un "Pasažieru vilcienam", taču atturējās paust savu viedokli par to, cik pamatoti ir CAF draudi par vēršanos arbitrāžas tiesā.

Premjers gan atzina, ka valdība, pieņemot lēmumu par iepirkuma pārtraukšanu, analizējusi gan riskus, kas rastos, iepirkumu turpinot, gan riskus, kādi var iestāties, iepirkumu pārtraucot. 

Jau vēstīts, ka  "Pasažieru vilciens" (PV) 2012.gada aprīļa sākumā parakstīja līgumu ar jauno elektrovilcienu un dīzeļvilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāju - CAF un, saskaņā ar konkursa nolikumu līdz 2015.gada beigām pilnībā tika paredzēts nomainīt elektrovilcienus un trešdaļu dīzeļvilcienu parka.

Jauno vilcienu iepirkuma kopējās izmaksas tika lēstas 144 miljoni latu, no kuriem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums būtu 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā.

Vēlāk strīdu tika mēģināts atrisināt mediācijas ceļā, taču šo vienošanos neizdevās panākt un vērienīgā vilcienu iepirkuma plāni "izčākstēja". PV bija paredzējis apzināt citas iespējas finansējuma piesaistei jaunu vilcienu iegādei.

Šā gada 2.aprīlī valdība konceptuāli vienojās par vilcienu iepirkumā neizmantotā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējuma pārdali par labu citiem ar dzelzceļu saistītiem projektiem.

Valdība augusta vidū atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) ierosinājumu atļaut PV rīkot iepirkumu par dīzeļvilcienu vagonu modernizāciju, tai novirzot daļu Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzekļu, kas sākotnēji tika plānoti jaunu pasažieru vilcienu iegādei.

Savukārt otru paralēli "Pasažieru vilciens" gatavo iepirkumu nolikumu par jaunu pasažieru vilcienu iegādi un jau tagad tiek prognozēts, ka interesi par līdzdalību šajā iepirkumā izrādīs vairāki vilcienu ražotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!