Foto: Reuters/Scanpix

Latvijai ir piena un zivju produktu, kā arī maizes eksporta potenciāls uz Uzbekistānu, pēc marta izskaņā aizvadītā semināra par sadarbības iespējām un prasībām, kādas Uzbekistānas ražotājiem būs jāievēro, importējot savus produktus Latvijā, pavēstīja biedrībā "Zemnieku saeima".

Semināru Uzbekistānā 29.martā organizēja un vadīja "Zemnieku saeimas" valdes locekle un kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa izstādes "AgroWorld Uzbekistan 2017" un zemkopības ministra Jāņa Dūklava vizītes ietvaros. Pasākuma galvenā tēma bija uzzināt, kādus pārtikas produktus Latvijas ražotāji varētu eksportēt uz Uzbekistānu un kādus no Uzbekistānas importēt Latvijā un Eiropas Savienībā. Tāpat Latvijas speciālisti Uzbekistānas pārstāvjus iepazīstināja ar kvalitātes prasībām, kuras jāievēro, lai produkti nonāktu līdz Latvijas patērētājiem.

"Mūsu galvenie eksporta produkti varētu būt sviests un piena produkti, zivju izstrādājumi, maize un konditorejas izstrādājumi. Arī Latvijas ekspertu konsultāciju pakalpojumi, jo tie Uzbekistānā visos līmeņos ir ļoti augstu novērtēti. Tāpat šobrīd notiek sarunas par mūsu speciālistu palīdzību laboratoriju darba uzlabošanai Uzbekistānā," pēc semināra pauda Strazdiņa, piebilstot, ka Latvijai ir ļoti lielas iespējas sadarboties ar Uzbekistānu.

Komentējot Uzbekistānas produktu importu uz Latviju, Strazdiņa norādīja, ka ne visi produkti Uzbekistānā ir atbilstoši nepieciešamajām prasībām. Vienlaikus daudzu Uzbekistānas ražotāju sulām, sulu biezeņiem, saldētiem un kaltētiem augļiem, melonēm, vīnogām, kā arī rozīnēm un riekstiem ir ļoti augsta kvalitāte. Taču būtiska ir arī cena. Nav zināms, vai Latvijas patērētāji par iepriekš minētajiem produktiem būtu gatavi maksāt krietni augstāku cenu.

"Zemnieku saeima" ir dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. "Zemnieku saeima" pārstāv gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas un tās biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektārus lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!