Foto: LETA

Pēdējās dienās saistībā ar Latvijas farmācijas uzņēmuma "Grindeks" ražotā medikamenta "Mildronāts" konstatēšanu vairāku sportistu organismā, ko tiem ir aizliegts lietot, Latvijas aptiekās būtiski ir pieaudzis pieprasījums pēc šī medikamenta, pastāstīja aptaujātie aptieku pārstāvji.

Arī "Benu Aptieka" pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis apstiprināja, ka "Mildronāta" pārdošanas apmēri pēdējās dienās ir pieauguši. "Plašā rezonanse tiešām ir atstājusi iespaidu uz "Mildronāta" pārdošanu. Pēdējās divās dienās (8. un 9. martā) ir sasniegti pārdošanas rekordi. 8. martā salīdzinājumā ar šā gada vidējo dienas pārdošanu pieprasījums ir pieaudzis 3,4 reizes, bet 9. martā tas ir pieaudzis jau 6,2 reizes," sacīja Tēbelis.

Viņš pieļāva, ka pieprasījuma pieaugums ir skaidrojams ar to, ka daļa iedzīvotāju neizprot publikāciju par šo medikamentu problēmu un ir satraukti, ka "Mildronātam" varētu tikt aizliegts. "Varam pārliecināties par vispārzināmu patiesību, ka jebkura pamanāma publicitāte – pozitīva vai negatīvā – ir reklāma," atzina Tēbelis. Pēc viņa teiktā, kādā no "Benu" aptiekām klients bija atzīmējis - ja jau sportisti ir atzinuši preparātu par iedarbīgu lielu slodžu gadījumā, tad tas tiešām ir labs un iedarbīgs medikaments.

Arī aptieku tīkla "Euroaptieka" pārstāve Kristīne Jučkoviča sacīja, ka bezrecepšu "Mildronatum" 250 miligramu kapsulās sākot no 7. marta, kad sākās ažiotāza plašsaziņas līdzekļos, ir pieaugusi pieaugušas progresijā, trešajā dienā sasniedzot pat vairāk nekā trīs reizes no ikdienišķā vidējās pārdošanas apjoma.

"Mēness aptieku" tīkla īpašnieka "Sentor Farm Aptiekas" korporatīvo attiecību vadītāja Darja Cvetkova norādīja, ka pieprasījums pēc "Mildronāta" šā gada 9. nedēļā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo nedēļu ir pieaudzis par 10%. "Trešdaļu no apjoma veido recepšu medikamenti, kurus izraksta ārsti. Pārējās preces izvēlās klients pats vai konsultē farmaceits," sacīja Cvetkova.

Savukārt aptieku tīkla "A Aptiekas", kas strādā ar zīmolu "Apotheka", pārstāvji norādīja, ka "Apotheka" aptiekās pieprasījums pēc "Mildronāta" pēdējās nedēļās nav mainījies.

Jau vēstīts, ka meldonija jeb "Mildronāta" vārds pēdējā laikā ir kļuvis populārs saistībā ar atklātībā nākušo informāciju par tā konstatēšanu vairāku sportistu organismā, tostarp arī Krievijas tenisistei Marijai Šarapovai.

"Mildronāts" iepriekš nebija aizliegts, taču kopš šā gada sākuma sportā ir aizliegto vielu sarakstā. "Mildronāts" ietilpst S4 klasē - metabolisma hormoni un modulatori, kas ir Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā. Aizliegto vielu sarakstā "Mildronāts" iekļauts, jo ir pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Tā lietošanas gadījumā sportistiem, ja nav saņemta īpaša atļauja, draud līdz pat četru gadu diskvalifikācija.

"Mildronātu" izmanto sportisti, lai paaugstinātu organisma izturību pret lielām fiziskajām slodzēm treniņu laikā un augstām garīgajām slodzēm sacensību laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!