Foto: DELFI
Latvijas bagātākā ģimene ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga Lembergi, kuru īpašumu kopvērtība gada laikā augusi par desmit miljoniem latu, sasniedzot 140 miljonus latu, secināts "Baltic Screen" pētījumā.

Saraksta veidotāji norāda, ka Ventspils mēra ģimenei joprojām ir divi būtiski atšķirīgi īpašumu saraksti - viens, kas atrodams Aivara Lemberga amatpersonas deklarācijā un publisko reģistru datos par viņu pašu un bērniem Līgu un Anriju, - tajā redzams, ka ģimenes īpašumu kopvērtība nekādi nepārsniedz 10-12 miljonus latu (pašam ģimenes galvam oficiāli pieder seši nekustamie īpašumi Rīgā un Ventspils novadā, uz dēla vārda reģistrētas kapitāldaļas SIA "Baltimar VT", AS "VB Holdings" un SIA "LSF Holdings", kā arī 48 nekustamie īpašumi Rīgā, Ventspilī, Ventspils un Krimuldas novadā, bet uz meitas vārda ir 25 nekustamie īpašumi Rīgā, Ventspilī, Ventspils un Kuldīgas novadā).

Taču ir otrs - īpašumi, kurus par Aivara Lemberga slēpto mantu uzskata Latvijas prokuratūra vai Anglijas tiesa, un, pat ņemot vērā ilglaicīgo Ventspils tranzītbiznesa karu (kuri gan pamazām it kā sāk norimt) negatīvo ietekmi uz šo īpašumu vērtību, tā vēl joprojām ir vismaz 140 miljoni latu. Tiesa, abiem sarakstiem ir arī kas kopējs - pēc būtības nav iespējams pilnīgi precīzi pateikt, kas tad ir kura ģimenes locekļa personiskais īpašums.

Otra bagātākā ģimene ir kādreizējā "Dobeles dzirnavnieka" īpašnieka Vitauta Paškauska ģimene, kurai tagad pieder "Agrolats Holding". Vitauta, Jāņa, Jona un Andra Paškausku īpašumu kopējā vērtība ir 60 miljoni latu.

Saraksta veidotāji atzīst, ka Paškausku ģimenei pieder ļoti liels klāsts nekustamo īpašumu. Vitautam Paškauskam pieder 30 īpašumi, pārsvarā Dobeles pusē, Jānim Paškauskam - 34 īpašumi Dobeles, Jelgavas un Tukuma novadā un citviet, bet Andrim Paškauskam pieder četri īpašumi Dobeles un Tērvetes novadā. Tāpat Andris Paškausks ir Paškauska zemnieku saimniecības "Liepas" vienīgais īpašnieks un 100% kapitāldaļu īpašnieks SIA "Agro Investment". Savukārt Vitauts Paškausks ir saistīts ar Tērvetes alus darītavu un "Agrofirmu Tērvete".

Gada laikā Pašakausku ģimene kļuvusi par 33 miljoniem latu bagātāka.

Trešā bagātākā ģimene ar īpašumu kopvērtību 45 miljoni latu ir Šķēļu ģimene - Andris, Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Dobrāja un Anete Šķēle-Pētersone. Kopumā Šķēļu ģimenes īpašumu kopvērtība samazinājusies par deviņiem miljoniem latu.

Saraksta veidotāji norāda, ja tic oficiālajiem reģistriem, pats Andris Šķēle ir vidēja turīguma uzņēmējs - viņam pieder 40% kapitāldaļu SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas", kā arī pilnībā SIA "TA sabiedrība" (un tai savukārt vēl divi uzņēmumi - "TA projekts" un "Hotel Tango", kas saistīti ar kādreizējo advokāta Jāņa Lozes trekno gadu nekustamā īpašuma projektu Tērbatas ielā). Cita lieta - uzņēmēja otrā sieva Kristiāna Lībane-Šķēle un abas meitas, kuras visas trīs izrādījušās "īstas uzņēmējdarbības haizivis", zem SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" esošos uzņēmumus izkārtojušas diezgan klasiskā holdinga struktūrā, kas darbojas gan nekustamo īpašumu un pārtikas rūpniecības, gan enerģētikas un atkritumu saimniecības jomās.

"Šīs pietiekami apjomīgās ģimenes impērijiņas kopvērtība pēdējā gada laikā samazinājusies, jo daži uzņēmumi pārdoti, bet iegūtā nauda acīmredzot vēl nekur nav investēta," secina "Baltic Screen".

Jau ziņots, ka Latvijas 10 bagātāko cilvēku īpašumu kopvērtība gada laikā augusi par 50 miljoniem latu - pērn 10 bagātāko cilvēku īpašumu vērtība bija 571 miljons latu, bet šogad tā augusi līdz 621 miljonam latu.

Savukārt Latvijas 100 bagātāko cilvēku īpašumu kopvērtība pirms četriem gadiem bija 3,17 miljardi latu, taču patlaban tā ir 1,7 miljardi latu.

"Baltic Screen", žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas veidoto sarakstu decembra numurā publicēs biznesa žurnāls "Kapitāls".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!