Foto: Publicitātes foto

"Latvijas balzama" īpašniekam, miljardierim Jurijam Šefleram Krievijai ir jāatmaksā visa peļņa, ko viņam piederošā kompānija "SPI Group" ir guvusi 20 gadu laikā, Beniluksa valstīs pārdodot degvīnus "Stolichnaya", "Stoli" un "Maskovskaya", tā par Nīderlandes Augstākās tiesas lēmumu raksta portāls "Financial Times".

Tiesvedība par to, kuram pieder tiesības uz šiem zīmoliem un to radītā peļņa, norisinās jau 20 gadus. Strīds aizsākās 1997. gadā, kad Šeflers kļuva par kompānijas "Soyuzplodoimport" prezidentu. Uzņēmumam tolaik piederēja tiesības uz 43 alkohola dzērienu preču zīmēm. Īsi pēc tam viņš nodibināja uzņēmumu ar līdzīgu nosaukumu - "Soyuzplodimport" un tam pārdeva šīs tiesības par 300 tūkstošiem dolāru. Vēlāk Krievijas valdība auditā secinājusi, ka šī darījuma patiesā vērtība ir 400 miljoni un 2001. gadā uzsāka tiesvedību par šo zīmolu tiesību atgūšanu.

Pirmdien, 27. janvārī, publicētajā Nīderlandes Augstākās tiesas lēmumā minēts, ka tiesības uz degvīna zīmoliem "Stolichnaya", "Maskovskaya" un "Stoli" pieder Krievijai, nevis tā līdzšinējam īpašniekam "SPI Group", kuras īpašnieks ir Jurijs Šeflers. Tādējādi Šefleram jāatmaksā visa peļņa, ko uzņēmums guvis, pārdod šī zīmola produkciju kopš 1999. gada, kā arī atlīdzināt tiesāšanās izdevumus 145 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat arī nav zināmi izdevumi, kas saistīti ar citām tiesvedībām, kas notikušas šo gadu laikā.

Savukārt SPI paziņojumā norādīja, ka uzņēmums izpētīs "tiesiskās aizsardzības līdzekļus ES līmenī" un kritizēja tiesu par to, ka tā nav ļāvusi uzņēmumam uzrādīt papildus pierādījumus. Tāpat SPI norāda, ka šie dokumenti pierādot, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem izdotajam tiesas spriedumam nav pamata un tas būtu jānoraida, ja tiktu izskatīti šie pierādījumi.

Šo degvīna zīmolu tirdzniecība jau kopš 2018. gada ir aizliegta Beniluksa valstīs. Šī gada jūnijā Hāgā norisināsies atsevišķa tiesas prāva, kas spriedīs par aizliegumu šo degvīnu tirgot arī 13 citās ES valstīs. Kuras valstis tās ir, netiek izpausts. Nīderlandes tiesa ir lūgušas Krieviju nodrošināt vairāk dokumentus, par kuriem SPI min savā paziņojumā, kas varētu pierādīt viņu kompānijas taisnību.

Līdzīgi tiesas procesi norisinās arī ASV un Austrālijā, savukārt Austrijas Augstākā tiesa divreiz lēmusi par labu Krievijai, kamēr SPI ir uzvarējusi tiesas prāvās Grieķijā un Brazīlijā.

"Latvijas balzams" lielākais akcionārs ir SIA "Amber Beverage Group", kas pieder "S.P.I. Group" grupas uzņēmumam "Amber Beverage Group Holding S.ar.I". Viņiem pieder 89,99% "Latvijas balzama" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!