Foto: DELFI

Latvijas lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs "Latvijas Balzams" lūdzis Valsts ieņēmumu dienestu (VID) atlikt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes nodokļa maksājumus. VID šim lūgumam piekritis un nodokļu maksājumi budžetā sadalīti atbilstoši uzņēmuma piedāvātajam termiņam – tie jānomaksā līdz šā gada 16. oktobrim.

Pēdējā laikā VID un Finanšu ministrijas pārstāvji vairākās diskusijās par nodokļu iekasēšanu norādījuši, ka galvenais iemesls, kādēļ budžetā iekasētie alkohola akcīzes nodokļa ieņēmumi atpaliek no plānotajiem, ir tas, ka kādam lielam alkoholisko dzērienu ražotājam atlikts akcīzes nodokļa maksājums.

Portālam "Delfi" izdevās noskaidrot, ka šis alkohola ražotājs ir "Latvijas Balzams", kura apgrozījums, saskaņā ar paša uzņēmuma sniegtajām ziņām, pērn pārsniedza 100 miljonus eiro. Atbilstoši "Delfi" rīcībā esošajai informācijai, "Latvijas Balzams" VID lūdzis atlikt PVN maksājumu 672 955 eiro apmērā, kā arī alkoholiskajiem dzērieniem piemērojamā akcīzes nodokļa maksājumu, kura kopējais apmērs pārsniedz 3,098 miljonus eiro.

"Latvijas Balzama" komunikācijas vadītāja Dana Hasana uz lūgumu paskaidrot, kādu iemeslu dēļ kompānija lūgusi atlikt nodokļu maksājumus, rakstiski atbildēja: "AS "Latvijas balzams"  ir izmantojusi likumā paredzētās tiesības, kas nosaka, ka uzņēmumam, kuram nav nodokļu parādu,   ir tiesības četras reizes gadā izmantot iespēju maksāt nodokļus pēc īpaša, iepriekš saskaņota grafika, un mēs, līdzīgi, kā to dara citi uzņēmumi, esam izmantojušo šo likumā atrunāto  iespēju. Tas nav nekas ārkārtējs. Arī VID ieņēmumus šī maksājumu kārtībā  gala rezultatā  neietekmēs, jo maksājumi nonaks valsts budžetā."

Viņa uzsvēra, ka arī iepriekšējos gados ir izmantota iespēja maksāt nodokļus paša uzņēmuma izvēlētā grafikā.

Tāpat kā lielākajā daļā gadījumu, kad uzņēmumi lūdz atlikt nodokļu maksājumus, arī LB šādi rīkojies, lai vadītu naudas plūsmu kompānijā.

Plašāks skaidrojums par nodokļu maksāšanas atlikšanas lūguma iemesliem nav atrodams arī "Nasdaq OMX Baltic" iesniegtajā neauditētajā "Latvijas Balzama" finanšu pārskatā par šā gada pirmajiem trim mēnešiem. Pārskatā, kuru parakstījis uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš gan atrodamas ziņas par to, ka šā gada pirmajā ceturksnī "Latvijas Balzama" apgrozījums bijis par 0,8% lielāks nekā 2013. gada pirmajos trīs mēnešos, bet pārskata perioda peļņa bijusi pat divkārt lielāka nekā 2013. gada pirmajā ceturksnī un sasniegusi 1,3 miljonus eiro. Atbilstoši pārskatā norādītajam, šā gada pirmajā ceturksnī "Latvijas Balzams" nodokļos samaksājis 11,8 miljonus eiro, tostarp akcīzes nodokli 7,7 miljonu eiro apmērā.   

"Latvijas balzams" ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijā. Uzņēmums ieņem vairāk nekā 20% Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus un ar vairāk nekā 100 produktu nosaukumiem pārstāvēts gandrīz visos stipro un vieglo alkoholisko dzērienu segmentos, no kuriem vairākos ir izteikts tirgus līderis Latvijā. Uzņēmums nodrošina vairāk nekā 600 darba vietas, un ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!