Foto: stock.xchng

Latvijas Banka paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi nākamajam gadam no iepriekš lēstajiem 2,7% līdz 3,8%, liecina piektdien Latvijas Bankas publiskotais jaunākais "Makroekonomisko norišu pārskats".

"IKP izaugsmes prognoze 2012.gadam, ņemot vērā veiksmīgo Latvijas tautsaimniecības attīstību gada sākumā, paaugstināta līdz 4%. Paredzot, ka otrajā pusgadā nelabvēlīgo ārējo faktoru dēļ Latvijas tautsaimniecības ekonomiskā aktivitāte nebūs tik spēcīga un ārējais pieprasījums pastiprināsies tikai 2013.gada sākumā, 2013.gadā tiek prognozēts nedaudz zemāks tautsaimniecības izaugsmes temps – 3,8%," teikts pārskatā.

Tajā arī atzīts, ka joprojām dominē ar ārējās vides pasliktināšanos saistīti lejupvērsti riski, kas var negatīvi ietekmēt Latvijas tautsaimniecību.

Pārskata minēts, lai gan pasaules naftas cenas kopš marta būtiski samazinājušās, eiro zonas apstrādes rūpniecības iepirkumu vadītāju indekss otrajā ceturksnī bija zemākais kopš 2009.gada otrā ceturkšņa, kas liecina par būtisku ārējā pieprasījuma samazināšanos, kas var negatīvi ietekmēt Latvijas eksportējošo nozaru attīstību un visu tautsaimniecību.

Tāpat pārskatā norādīts, lai gan zemākas naftas cenas veicina inflācijas līmeņa samazināšanos, kas pozitīvi ietekmē ekonomisko aktivitāti Latvijā, tās var atstāt arī negatīvas sekas transporta jomas attīstībā, jo rada nelabvēlīgus apstākļus Krievijas naftas produktu eksporta apmēra pieaugumam, kas parasti atspoguļojas Latvijas dzelzceļa pārvadāto un ostās pārkrauto kravu apmēra statistikā.

"Analizējot tos riskus Latvijas tautsaimniecības attīstībai, kuri saistīti ar iekšējiem faktoriem, jāmin vairāki aspekti. Pirmkārt, ja mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi augs straujāk, nekā prognozēts, un nepiepildīsies pieņēmums par piesardzības uzkrājumu veidošanu, privātā patēriņa izaugsme būs straujāka un tāpēc arī ekonomiskā aktivitāte būs augstāka. Tomēr jāņem vērā, ka uzkrājumu līmenis pašlaik ir samērā zems, bet, ja kreditēšana ir ierobežota, iedzīvotāju tēriņi ilgstoši nevar pārsniegt ienākumu kāpumu. Otrkārt, pastāv varbūtība, ka, ņemot vērā Latvijas tautsaimniecības veiksmīgāku attīstību nekā vairākās citās Eiropas Savienības valstīs, investīciju apmērs tautsaimniecībā var pārsniegt gaidīto, tādējādi veicinot straujāku IKP izaugsmi," sacīts pārskatā.

2011.gadā Latvijas IKP pieauga par 5,5%, salīdzinot ar 2010.gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!