Foto: LETA

"Brexit" negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomiku būs jūtama tāpat kā visā pasaulē, portālam "Delfi" norādīja "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Kazāks skaidroja, ka "Brexit" negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomiku būs jūtama, taču "nekas ļoti dramatisks". Vairāk cietīs atsevišķas nozare piemēram, kokapstrādes nozare.

Tāpat ekonomists paredz, ka Latvijas emigranti Lielbritānijā sūtīs mazāk naudu uz Latviju.

"Ja "Brexit" izraisīs vājumu visā Eiropas ekonomikā, tad tas skars jau visu eksportu. Latvijai tas nozīmētu eksporta apjoma kritumu, nelielu bezdarba kāpumu, mazākus kā cerēts ienākumus valsts un pašvaldību budžetos," uzsvēra Kazāks. Tāpat konkurence eksporta tirgos kļūs vēl asāka un algas celt būs grūtāk nekā līdz šim.

Īstermiņā krasās svārstības finanšu tirgos nomierināsies. "Ekonomiskās sāpes pāries, bet ģeopolitiskie riski paliks un tas būs galvenais paliekošais efekts no "Brexit". Ģeopolitiska neskaidrība saglabāsies gadiem. Nezināmā ir ļoti daudz. Ņemot vērā reģionāli ļoti dažādo atbalstu "Brexit", ir risks, ka Lielbritānija pati sāk dalīties," pieļāva ekonomists.

"Jau tā diezgan vārgā pasaules ekonomikas attīstība piebremzēsies, investīciju aktivitāte "pierausies". Visvairāk īstermiņā no šī lēmuma cietīs pati Lielbritānijas ekonomika, kas negatīvāka scenārija gadījumā var ieslīdēt recesijā," norādīja Kazāks.

"Brexit" varētu mudināt citas valstis apspriest līdzīgus lēmumus. Tāpat tuvākajā laikā ir daudz vēlēšanu, kur pie varas var nonākt radikālas partijas, atgādināja "Swedbank" pārstāvis.

"DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš savā komentārā par Lielbritānijas referenduma sekām skaidro, ka lielākais cietējs no "Brexit" ir britu mārciņa. Jau šobrīd tās kurss pret dolāru nokrities līdz zemākajam līmenim kopš 1985.gada. Taču vēl nav zināms, kāds būs mārciņas kurss dienas beigās.

"Skaidrs, ka šī būs arī viena no dramatiskākajām dienām arī akciju tirgu vēsturē," uzsvēra Strautiņš. "Zīmīgi, ka zelta cena, globālās nestabilitātes indikators, pieauga par apmēram 6%, pēc tam, kad tā jau bija sasniegusi augstāko līmeni vairāk nekā gada laikā. Savukārt naftas cenas samazinājās par apmēram šādu pašu soli."

Arī "DNB bankas" ekonomists skaidroja, ka tūlītēja ekonomiskā ietekme uz Latviju nebūs milzīga, taču diezgan nozīmīga. "Brexit svarīgākā ietekme visdrīzāk būs politiska, nevis ekonomiska," norādīja Strautiņš.

"Sagaidāms, ka nākotnē došanās strādāt uz Lielbritāniju būs daudz vairāk apgrūtināta un varbūt daļa no tur jau esošajiem tiks pamudināti atgriezties mājās," norādīja Strautiņš.

Par spīti "Brexit", ir sagaidāms, ka "ekonomikas izaugsme Latvijā nākamgad un turpmākajos gados paātrināsies, ko pirmkārt noteiks kreditēšanas cikls, arī Eiropas Savienības fondu plūsmas atjaunošanās," atzīmē ekonomikas eksperts.

Tomēr, ja referenduma rezultāts tiks uztverts kā signāls par lielāku politisko nestabilitāti Eiropā, tas var negatīvi ietekmēt investīciju apjomu Latvijā, rezumē Strautiņš.

Jau vēstīts, ka par izstāšanos no ES nobalsojuši 52 % vēlētāju, kamēr par palikšanu – 48 %.

Reaģējot uz referenduma rezultātiem, britu mārciņas vērtība attiecībā pret ASV dolāru jau nokritusi līdz zemākajam līmenim kopš 1985. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!