Foto: DELFI

Latvijas Biškopības biedrības valde, atbilstoši biedrības padomes ierosinājumam, ir pieņēmusi lēmumu izstāties no biedrības "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" (LOSP) un atsauc pilnvarojumu LOSP pārstāvēt Latvijas Biškopības biedrību un biškopības nozares intereses valsts institūcijās un citās organizācijās, informē Latvijas Biškopības biedrība.

Latvijas Biškopības biedrība norāda, ka lēmums par izstāšanos pieņemts, jo LOSP neiestājas par biškopības nozarei būtiskiem jautājumiem, kā arī LOSP valdes priekšsēdētājs (red. – Edgars Treibergs), pārstāvot organizācijas Zemkopības ministrijā, ir paudis neprofesionālus un nekompetentus secinājumus par biškopības nozari, nekonsultējoties ar LOSP biedru – Latvijas Biškopības biedrību – un nenoskaidrojot nozares profesionāļu viedokli. Kā arī nozarei nozīmīgu informāciju, ko sagatavojušas valsts institūcijas (ZM, LAD, LDC, VAAD, PVD utml.), biedrība saņem ar novēlošanos vai nesaņemam vispār, lai gan LOSP pienākums ir to nosūtīt biedriem.

Latvijas Biškopības biedrība uzsver, ka LOSP biedru struktūra pēdējos gados ir būtiski mainījusies un darbības joma ir izvērsta ārpus lauksaimniecības interešu aizstāvības, līdz ar to sākotnējie mērķi, kas tika uzstādīti LOSP dibinot, ir mainījušies. Latvijas Biškopības biedrība izsaka pateicību LOSP dalīborganizācijām par līdzšinējo sadarbību.

Savukārt LOSP norāda, ka Latvijas Biškopības biedrībai jāmācas savaldīt emocijas. Ar tādu pašu paziņojumu un argumentiem Latvijas Biškopības biedrība nāca klajā 2013. gadā, kad izstājās no biedrības "Zemnieku saeima". LOSP šādu paziņojumu uztver ar neizpratni, jo līdz šim nav bijuši pārmetumi, ka LOSP darbs ir neapmierinošs vai jebkādā citā veidā neapmierina Latvijas Biškopības biedrību, lai tas būtu par izstāšanās pamatu.

LOSP Latvijas Biškopības biedrības soli izstāties no biedrības vērtē kā likumsakarīgu un loģisku, jo līdz šim biedrība nav spējusi konstruktīvi diskutēt par kopējo lauksaimniecības politiku, bet gan fokusējusies tikai un vienīgi uz šauru nozares agresīvu lobēšanu. Neskatoties uz to, ka biškopība kā nozare (bioloģiskā) saņem dāsnas, salīdzinot ar citām nozarēm, subsīdijas un atbalstus, tā vienmēr ir agresīvi lobējusi savu biedru intereses, nerēķinoties ar kopējām sabiedrības un citu lauksaimnieku interesēm. LOSP atzīmē, ka biedrība pārstāv tikai daļu biškopju.

Biškopība ir lauksaimniecības nozare un Latvijas Biškopības biedrība pārstāv 3253 lauksaimniekus, kuru specializācija ir biškopība. Latvijas Biškopības biedrība vērš uzmanību, ka, aizstāvot Latvijas lauksaimniecības nozaru intereses, sadarbību turpinās ar visām ieinteresētajām lauksaimnieku organizācijām.

LOSP norāda, ka kā daudznozaru organizācija savu darbu veic profesionāli, jautājumu virzīšanā iesaistot dažādu nozaru ekspertus, lai nodrošinātu visu lauksaimniecības nozaru interešu pārstāvniecību sarunās par kopējās lauksaimniecības politikas ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!