Foto: LETA
Eirozonas dalībvalstu finanšu un ekonomikas ministri (eirogrupa) Latvijas dalību eirozonā atbalstīja ceturtdien, bet piektdien vienbalsīgu atbalstu snieguši arī visi Eiropas Savienības (ES) finanšu un ekonomikas ministri (ECOFIN), par to savā sociālā tīkla Twitter kontā piektdien paziņoja Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Arī Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas pārstāve Lelde Kaunese portālam "Delfi" apstiprināja, ka ECOFIN piektdien nolēmis atbalstīt Latvijas pievienošanos eiro valūtai.

ECOFIN lēmums tika gaidīts ar lielu interesi, jo šī institūcija arī pieņems gala lēmumu 9.jūlijā – būt vai nebūt Latvijai eiro.

Piektdien ECOFIN sniegtais atbalsts ir ar rekomendējošu statusu Eiropadomei. Tā, savukārt, ir institūcija, kas sastāv no visu dalībvalstu valdību vadītājiem un lēmumu par atbalstu Latvijas centieniem pievienoties eiro valūtai pieņems nākamnedēļ.

Ceturtdien savu nostāju pauda eirogrupa, kas ir neformāla institūcija, kurā tiekas eirozonas finanšu ministri. 

Piektdien sociālajā tīklā Twitter Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V) rakstīja:


Savukārt ceturtdien, komentējot eirogrupas atbalstu, Vilks rakstīja:


ECOFIN savas diskusijas balstīja Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) iepriekš sniegtajos konverģences ziņojumos. Jau ziņots, ka tajos bija pausts atbalsts Latvijas dalībai eirozonā. 

Arī izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu un ekonomikas ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam.

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Latvija gatavojas pievienoties eiro 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!