Foto: Publicitātes foto

Pašreizējā prognoze liecina, ka Latvijas dalības maksa Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) varētu sasniegt 2,8 miljonus eiro gadā, aģentūrai LETA sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons.

Ministrijas pārstāvis skaidroja, ka Latvijas līdz šim veiktās kopējās iemaksas OECD sasniegušas 8,17 miljonus eiro. Tomēr pēc valsts pievienošanās organizācijai notiks pārrēķins par iemaksāto summu.

"Ja Latvija būs pārmaksājusi, šo pārmaksāto summu ieskaitīs kā dalības maksu par noteiktu laiku. Šobrīd prognozes liecina, ka pēc iestāšanās OECD valsts iemaksas varētu sasniegt 2,8 miljonus eiro gadā," viņš sacīja, piebilstot, ka tās pašlaik esot tikai prognozes.

Runājot par Latvijas līdz šim nepadarītajiem mājasdarbiem, lai iestātos organizācijā, Jansons minēja darbus korupcijas apkarošanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanā.

Paredzēts, ka iestāšanās 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, kas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazinās valsts parāda apkalpošanas izmaksas, skaidroja ĀM.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem/augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestājas OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas, un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdznieciskajā sadarbībā nav pilnībā izmantots viss potenciāls.

Paredzēta arī iespēja vērtēt un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu, saskaņā ar citu OECD dalībvalstu labākajiem piemēriem, tai skaitā par darba tirgum nepieciešamo prasmju attīstīšanu. Tāpat notiks valsts pārvaldē strādājošo kompetences un zināšanu uzlabošana un pilnveidošana. Latvijas valsts pārvaldei tiks nodrošināta pieeja plašai un daudzpusīgai ekspertīzei, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos risinājumus konkrēto politiku uzlabojumiem.

ĀM uzskata, ka pašreizējais sarunu progress ļauj cerēt, ka par pilnvērtīgu OECD dalībvalsti Latvija kļūs 2016.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!