Foto: Publicitātes attēli

Latvijas dzērienu iepakojuma depozīta sistēmā nevarēs nodot citās valstīs iegādātu iepakojumu, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijas sēdē atzina Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Viņa teica, ka nepatiesais mīts par citu valstu taras nodošanas iespējām ir spēcīgs. Tomēr VVD patlaban neesot daudz iebildumu saistībā ar komunikāciju par depozīta sistēmas ieviešanu, jo sākotnēji aktīvāka sabiedrības informēšana bija plānota decembrī, bet tagad pārcelta uz janvāri.

"Jūtam, ka sabiedrība ir uzzinājusi par sistēmu, par to dzird, bet ir nepietiekama informācija, lai katrs iedzīvotājs varētu atbilstoši sagatavoties. Tai skaitā vēl ļoti populārs ir mīts par to, ka ir jāsāk krāt, piemēram, Igaunijā iepirktās pudeles, un tās varēs nodot depozīta sistēmā Latvijā," teica Baklāne-Ansberga.

Viņa skaidroja, ka tas ne tikai nebūs atļauts, bet nebūtu arī iespējams, jo katrai valstij ir sava sistēma.

Tāpat Baklāne-Ansberga atgādināja, ka no nākamā gada 1. februāra līdz 1. augustam būs pārejas periods, kurā varēs tirgot dzērienus gan depozīta iepakojumos, gan izpārdot dzērienus iepriekšējā iepakojumā. Tādējādi tirdzniecības vietās šajā laikā dzērieni iepakojumos, ka nav nododami depozītā, būs par 10 eiro centiem lētāki nekā dzērieni depozītā nododamā iepakojumā. 10 centi ir summa, ko pircējs varēs saņemt atpakaļ par dzēriena iepakojumu, kas ir paredzēts nodošanai depozītā un būs atpazīstams pēc īpašām pazīšanās zīmēm.

Jau vēstīts, ka depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada 1. februārī. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla un PET pudeles, kā arī skārdenes, kurās pildīti bezalkoholiskie dzērieni, visa veida alus un citi alkoholiskie dzērieni ar spirta saturu zem 6%. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 10 centu apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

VVD konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators". Latvijā līdz 1.februārim plānots uzstādīt aptuveni 1400 depozīta pieņemšanas punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!