Foto: DELFI

Latvijas ekonomika šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, palielinājās par 2% un 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu starpā bijusi 12. straujāk augošā ekonomika, liecina "Eurostat" pārskatītie dati par 2015. gada pirmā ceturkšņa rezultātiem.

Iepriekš Latvija ierindojās septītajā vietā, taču, pienākot datiem no Čehijas, Polijas, Slovēnijas un Zviedrijas, kuri iepriekš nebija pieejami, tā noslīdējusi uz 12.vietu.

Tomēr arī pārskatītie dati liecina, ka Latvijā iekšzemes kopprodukts (IKP) audzis straujāk nekā Lietuvā un Igaunijā, kur ekonomika attiecīgi pieaugusi par 1,5% un 1,8% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni.

Straujāk nekā Latvijā IKP kāpis Rumānijā un Čehijā - abās par 4,2%, Polijā - par 3,5%, Ungārijā - par 3,3%, Slovēnijā - par 3%, Slovākijā - par 2,9%.

Latviju pārspējusi arī Spānija ar 2,7% pieaugumu, Zviedrija ar 2,6% pieaugumu, kā arī Nīderlande un Apvienotā Karaliste ar 2,4% pieaugumu. Tāpat kā Latvijā par 2% pieaugusi arī Bulgārijas ekonomika.

Zemākie izaugsmes rādītāji bijuši Horvātijā, Itālijā, Austrijā un Somijā, kur IKP pieaudzis par 0,1%.

Neviena no ES dalībvalstīm gada salīdzinājumā nav piedzīvojusi ekonomikas lejupslīdi.

ES ekonomika kopumā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 1. ceturksni palielinājās par 1,5%, bet eirozonas IKP pieauga par 1%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni gan ES, gan eirozonas ekonomika palielinājās par 0,4%.

Latvijas IKP ceturkšņa salīdzinājumā pieauga par 0,3%, kas ir desmitā lēnākā izaugsme ES.

Straujākā ekonomiskā izaugsme ceturkšņa salīdzinājumā reģistrēta Čehijā - par 3,1%, Kiprā un Rumānijā - abās par 1,6%, Polijā - par 1%.

Gan Igaunijas, gan Lietuvas ekonomika 2015.gada pirmajā ceturksnī piedzīvojusi lejupslīdi ceturkšņa salīdzinājumā - attiecīgi par 0,3% un 0,6%.

IKP lejupslīdi pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada 4.ceturksni, piedzīvojusi arī Grieķija - par 0,2% un Somija - par 0,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!