Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas eksports šā gada janvārī, salīdzinoši ar pērn iespēto, palielinājās par 9%, kas ir piektais straujākais pieaugums no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Straujākais eksporta pieaugums, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, janvārī fiksēts Kiprā - 21%, Igaunijā - 19%, Bulgārijā - 17% un Lietuvā - 15%, Latvija ieņem dalīto piekto vietu kopā ar Itāliju, kuras eksporta pieaugums arī bijis 9%.

Straujākais eksporta samazinājums janvārī reģistrēts Maltā - 25%, Luksemburgā - 20% un Īrijā - 12%.

Pēc “Eurostat” datiem Latvijas imports janvārī palielinājās par 4%, kas ir astotais straujākais importa pieaugums starp visām dalībvalstīm.

Lielākais importa kāpums fiksēts Igaunijā - 17%, Lietuvā - 14% un Grieķijā - 10%. Lielākais importa apjoma kritums reģistrēts Maltā - 9% un Portugālē - 6%.

“Eurostat” arī aprēķinājis, ka 2013.gadā janvārī, salīdzinot ar 2012.gada janvāri, ES eksporta apjoms pieaudzis gandrīz ar visām nozīmīgākajām sadarbības partnerēm, izņemot Indiju, kur apjoms sarucis par 10%.
Savukārt būtiskākais tirdzniecības apjomu kāpums konstatēts ar Turciju - 13 % apmērā, Krieviju – 11% un Norvēģiju 10 % apmērā.

Importa līderpozīcijas ir Turcija ar 11% un Krievija ar 7%, savukārt lielākais importa kritums salīdzinoši ar iepriekšējā gada janvāra tirdzniecības datiem konstatēts Norvēģijai un Japānai, katra no minētajām valstīm importējusi no ES par 12 % mazāk nekā 2012.gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!