Foto: DELFI

Šogad deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada deviņiem mēnešiem preču eksporta apjoms faktiskajās cenās palielinājās par 165 miljoniem latu jeb par 3,3%, bet importa apjoms – tikai par 33,9 miljoniem latu jeb par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Tas ietekmējis arī ārējās tirdzniecības bilanci – eksporta īpatsvars kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sasniedzis 44,3%. Salīdzinoši gadu iepriekš deviņos mēnešos tas bija 43,6%.

Izslēdzot cenu izmaiņu ietekmi, šogad no janvāra līdz septembrim salīdzinājumā ar pērnā gada deviņiem mēnešiem eksporta apjoms salīdzināmajās cenās palielinājās par 0,8%, bet importa apjoms samazinājās par 0,4%.

3. ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada 3. ceturksni eksports faktiskajās cenās samazinājās par 4,4%, bet salīdzināmajās cenās par 4,7%. Imports savukārt samazinājās par 2,7% faktiskajās cenās, bet salīdzināmajās cenās samazinājums bija 2,0%.

2013. gada janvārī – septembrī vislielāko preču apjomu – divas piektdaļas no eksporta kopapjoma – izveda apstrādes rūpniecības uzņēmumi. Tomēr salīdzinājumā ar pērnā gada deviņiem mēnešiem šo uzņēmumu eksports samazinājās par 56,8 milj. latu (80,9 milj. eiro) jeb par 2,7%.

Savukārt importā trīs piektdaļas no visām precēm ieveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Salīdzinot ar pērnā gada deviņiem mēnešiem, šo uzņēmumu importēto preču apjoms samazinājās par 57,9 milj. latu (82,4 milj. eiro) jeb par 1,5%.

Atbilstoši preču gala patēriņam sagrupētie ārējās tirdzniecības statistikas dati rāda, ka 2013. gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada deviņiem mēnešiem ir ievērojami palielinājies kapitālpreču eksports – par 24,8%, bet imports savukārt samazinājies par 10,0%. Šo preču īpatsvars eksportā bija 11,0%, bet importā – 12,6%. Kapitālpreces veido pamatlīdzekļi, izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!