Foto: F64
Gada pirmajos četros mēnešos koncerna "Latvijas finieris" kopējais apgrozījums ir samazinājies par 9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2019. gadā, informē uzņēmums.

Kaut gan arī 2020. gada sākumā makroekonomiskās izaugsmes prognozes galvenajos tirgos Eiropā un pasaulē nebija būtiski uzlabojušās, koronavīrusa Covid-19 pandēmija globālajā ekonomikā ir izraisījusi bezprecedenta krīzes situāciju. 'Latvijas finierī" norāda, ka to pavada absolūta nenoteiktība, tāpēc šobrīd visa plānošana tiek veikta 2-3 nedēļu robežās, reaģējot uz mainīgajiem apstākļiem sadarbības partneru valstīs. Gada pirmajos četros mēnešos koncerna kopējais apgrozījums ir samazinājies par 9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu jau tā piezemētajā 2019. gadā. Tajā pašā laikā, pateicoties spējai strauji pielāgoties pircēju vajadzībām, ļoti ātri reaģēt uz katru pasūtījumu un veikt operatīvas piegādes, koncerna pamatproduktu ražošana ir nodrošināta pilnā darba režīmā. Jaudas pilnībā nav noslogotas tikai specializētajās saplākšņu tālāk apstrādes rūpnīcās Rīgā – tajās ražoto specifisko produktu tirgos šobrīd vērojams vislielākais atslābums.

Iepriekšējais 2019. gads iezīmējās ar izteiktu nenoteiktību pasaules, īpaši attīstīto valstu, tirgos, ko ietekmēja globālās ekonomikas cikliskās svārstības un kopējā attīstības piebremzēšanās. Attiecīgi samazinājās pieprasījums un saasinājās konkurence arī industriālo bērza saplākšņa produktu segmentā. Neskatoties uz to, koncerna "Latvijas finieris" apgrozījums 2019. gadā bija 228,9 miljoni eiro, bet EBITDA sasniedza 32,2 miljonus eiro. Salīdzinoši labos rezultātus nodrošināja kolektīva ieguldītais darbs produktu un klientu apkalpošanas servisa attīstībā, kā arī visu uzņēmuma procesu efektivizācijā. Tāpat sadarbības partneri uz mainīgo situāciju pasaulē reaģēja ar izpratni un veica izmaksu samazināšanas pasākumus arī savā pusē, tā nodrošinot kopējo konkurētspēju vienotajā piegāžu ķēdē.

Kopumā koncerns pagājušajā gadā nodrošināja darbu vidēji 2545 cilvēkiem mēnesī, no kuriem 2150 strādāja Latvijas struktūrvienībās, kur vidēji uz vienu strādājošo darbaspēka nodokļos (VSAOI un IIN) samaksāti 8490 eiro gadā. Jāatzīmē, ka elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) veidā 2019. gadā Latvijā samaksāti 1,326 miljoni eiro.

Uzņēmumā teic, ka Covid-19 pandēmijas ilgtermiņa ietekmi uz "Latvijas finiera" galvenajiem noieta tirgiem Eiropā nav iespējams prognozēt, vienlaikus ticot, ka kopā ar sadarbības partneriem spēs saglabāt kopējo konkurētspēju un nodrošināt stabilu darbību arī otrajā pusgadā. Te jāatzīmē, ka no 2019. gadā koncerna attīstībā investētajiem 26,4 miljoniem eiro būtiska daļa ieguldīta darbaspēka efektivitātes paaugstināšanā un produktu attīstībā. Kaut gan šā gada investīciju plāni ir pārskatīti un būs pieticīgāki, attīstības pamatvirzieni saglabājas tie paši. Tai skaitā kā vērā ņemams investīciju projekts jāmin betulīna ieguves pilotrūpnīca, kas darbību uzsāks 2020. gada nogalē.

Koncerna "Latvijas finieris" pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana. Citi nozīmīgākie koncerna darbības veidi ir plātņu materiālu tirdzniecība, mežsaimniecība un mežizstrāde, kā arī sintētisko sveķu un fenola filmu ražošana. "Latvijas finieris" eksportē aptuveni 95% no saražotā saplākšņa, ko pārdod vairāk nekā 60 valstīs (nozīmīgākās – Lielbritānija, Vācija, Francija, Itālija, Nīderlande).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!