Foto: DELFI

"Latvijas Finiera" vadība pieņēmusi lēmumu uzsākt vērienīgu koncernā ietilpstošā RSEZ SIA "Verems" paplašināšanas projektu Rēzeknes novadā, informē uzņēmumā.

Tā ietvaros tiks dubultota rūpnīcas līdzšinējā bērza saplākšņa ražošanas jauda, attīstīti augstas pievienotās vērtības produkti un radītas darbavietas aptuveni 70 cilvēkiem. Paredzētais investīciju apjoms pārsniedz 67 miljonus eiro un ir vērtējams kā pēdējo gadu lielākais privātā kapitāla ieguldījums Latgales reģionā, lepojas "Latvijas Finieris".

Projektu plānots īstenot līdz 2024. gada beigām, un tas ietver būtisku ražošanas telpu paplašināšanu 16 500 m2 platībā, simboliski turpinot tieši Rēzeknē pirms vairāk nekā 15 gadiem uzsākto "Latvijas Finiera" praksi industriālās ēkas būvēt no koka konstrukcijām. Tā RSEZ SIA "Verems" ražošanas ēkas ar vairāk nekā 2,8 hektāriem "zem jumta" kļūs par lielāko koka industriālo būvi Latvijā.

Projektu atbalsta arī valsts – 12. jūlijā saņemts apstiprinājums 10 miljonu eiro finansējumam Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" īstenotajā aizdevumu programmā "Lielo un vidējo komersantu investīciju aizdevumi ar kapitāla atlaidi konkurētspējas veicināšanai". Šobrīd notiek pārrunas ar finanšu sadarbības partneriem par nosacījumiem pārējo līdzekļu piesaistē.

"Valsts atbalsts dod stabilu pārliecību par atbilstošu brīdi projekta īstenošanai, kuram pirmos sagatavošanās darbus uzsākām jau 2018. gadā," atzīst "Latvijas Finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems. "Ir būtiski atzīmēt, ka "Verema" attīstība iet vienā solī ar "Latvijas Finiera" vadībā pirms gada uzsākto 35 miljonu eiro vērto starptautisko projektu VIOBOND, kas saņēmis arī Eiropas Komisijas pētniecības un inovācijas investīciju programmas "Apvārsnis 2020" atbalstu. Tā ietvaros koncerna industriālajā mezglā Bolderājā paredzēts uzbūvēt jaunu saplākšņa līmēšanā izmantoto sveķu ražotni. To sastāvā ievērojama daļa fosilo izejmateriālu būs aizstāti ar lignīnu – dabisku līmvielu, kas iegūstama no koksnes. Ierobežotā apjomā šādus produktus realizējam jau tagad, taču jaunā ražotne spēs nodrošināt ar videi draudzīgākiem sveķiem pilnīgi visu "Latvijas Finiera" produkciju. Tas ievērojami samazinās saplākšņa CO2 pēdu un koncerna klientiem nodrošinās būtiskas konkurētspējas priekšrocības."

Lai palielinātu RSEZ SIA "Verems" ražošanas jaudu līdz 80 000 m3 gatavās bērza saplākšņa produkcijas gadā, daļu nepieciešamo koksnes resursu lobītā finiera veidā piegādās no koncerna rūpnīcas Lietuvā. Vienlaicīgi RSEZ SIA "Verems" padomes priekšsēdētājs Jānis Staris uzsver, ka projekts ir būtisks signāls ikvienam Latgales reģiona zemes īpašniekam – bērza resursu pieprasījums un stabilas ilgtermiņa attiecības garantētas.

Papildu jau esošajam bērza saplākšņa produktu spektram, ko pasaulē pazīst ar zīmolu "Riga Wood", pēc projekta īstenošanas "Verems" sāks ražot arī jauna, sešu pēdu formāta saplāksni. Tas būs īpaši piemērots autobūves industrijas mazo kravas transportlīdzekļu segmentam, kas šobrīd strauji attīstās. "Nelielos kravas auto ir vieglāk pielāgot darbam ar elektromotoriem, tāpēc tie ir īpaši piemēroti pilsētvidei. Nodrošinot videi draudzīgas saplākšņa detaļas, mēs kopā ar klientiem veidojam kompleksu skatu uz ilgtspējas jautājumu risināšanu," skaidro Jānis Staris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!