Foto: LETA

Nolūkā veicināt aizaugušas lauksaimniecības zemes pārveidošanu par bērzu audzēm saplākšņa ražotājs AS "Latvijas Finieris" nākamgad plāno sākt jaunu atbalsta programmu lauksaimniekiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Juris Biķis.

Kopš 1996.gada sadarbībā ar Latvijas valsts mežzinātnes institūtu "Silava" uzņēmums jau īsteno akciju "Kvalitatīvu bērzu audzēšanas programma ilgtermiņā", kura tiek dēvēta arī par Bērzu programmu. Programma zemnieku saimniecībām piedāvā ar 90% atlaidi iegādāties "Latvijas Finiera" stādu audzētavas "Zābaki" bērza stādus līdz divus hektārus lielu platību apmežošanai vienā gadā.

Kopumā šajā laikā izaudzēti apmēram desmit miljoni stādu, savukārt patlaban plānots projektu paplašināt, uzsvaru vēršot uz jaunizveidoto bērzu audžu kopšanu, kā arī aizaugušas zemes pārveidošanu.

"Latvijā ir ļoti daudz - ap 300 000 hektāru - aizaugušas lauksaimniecības zemes, un īpašniekiem nodokļu dēļ drīzumā vajadzēs pieņemt lēmumu, vai nu šo zemi pārveidot par mežu, lai vismaz kaut kas prātīgs izaug, vai arī atjaunot lauksaimniecisko darbību. Ja saimnieks neplāno audzēt graudus vai kartupeļus, būtu loģiski iegūt atdevi no sava īpašuma kā no meža zemes," sacīja Biķis.

Viņš pagaidām atturējās precizēt jaunā projekta izmaksas, bet norādīja, ka zemnieku saimniecības tajā varēs piedalīties konkursa kārtībā.

"Programmas laikā bērzu stādīšanas aktivitāti nomainīsim ar audžu kopšanas aktivitātēm, to attiecīgi finansējot. Patlaban strādājam pie noteikumiem un par tiem paziņosim nākamā gada sākumā. Aicināsim konkursa veidā pieteikties tās saimniecības, kuras grib izkopt dabīgā veidā sasējušās vai stādītās bērzu audzes," norādīja Biķis.

Viņš arī atzina, ka bērzs ciršanas vecumu sasniedz 70 gados, tikmēr selekcionētie un pareizi apkoptie stādi izaug jau 40 gados.

"Atkarībā no tā, kā šo audzi kopj, ekonomisko pienesumu var iegūt daudz ātrāk nekā no klasiskā meža," atzina "Latvijas Finiera" vadītājs.

Kā ziņots, 8.novembrī "Latvijas Finieris" Igaunijas pilsētciematā Kohilā atklāja meitasuzņēmumu - bērza pārstrādes rūpnīcu. Tajā ieguldīti 14 miljoni latu, plānojot ražot 70 000 kubikmetru bērza finiera gadā.

2011.gadā "Latvijas Finieris" saražojis vairāk nekā 208 000 kubikmetru produkcijas. Uzņēmums eksportē aptuveni 95% no saražotā saplākšņa, ko pārdod vairāk nekā 50 valstīs, no kurām nozīmīgākās ir Lielbritānija, Vācija, Francija, Itālija, Somija un Zviedrija.

"Latvijas Finiera" apgrozījums pērn bija 118,5 miljoni latu, kas ir 21,6% palielinājums salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad uzņēmuma apgrozījums veidoja 97,49 miljonus latu.

Vienlaikus peļņa pieaugusi par 47,15% līdz 9,55 miljoniem latu salīdzinājumā ar pirms gada gūto 6,49 miljonu latu peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!